skip to Main Content

Nieuwe windmolens op Westpoort

Bewoners van Westpoort kunnen straks gebruikmaken van windenergie, opgewekt uit de eigen buurt. Windmolens van de NS gaan die opwekken.

NIEUW-WEST – De NS gaat samen met energiebedrijf Vattenfall zes nieuwe windmolens bouwen op Westpoort. Als voorwaarde daarvoor stelde de provincie – want die gaat daarover – dat er eerst windmolens gesloopt moesten worden. Daardoor verdwijnen er op Westpoort acht en bij Medemblik vier oude molens. De turbines gaan stroom leveren voor tienduizend huishoudens en komen te staan bij de opstelterreinen van de NS in het havengebied. Met Vattenfall is afgesproken dat de stroom wordt aangeboden aan omwonenden, reizigers en bedrijven in het gebied. In Westpoort gaat de komende jaren veel woningbouw plaatsvinden, te beginnen in de buurt van station Sloterdijk. De nieuwe bewoners kunnen dus groene stroom komen die bij hen in de buurt is opgewekt. Dat gebeurt via het bedrijf Powerpeers, een soort marktplaats voor groene stroom voor bedrijven en consumenten.

Duurzame energie

NS zet al langer in op groene stroom. Het spoorbedrijf wil op de eigen grond installaties bouwen voor duurzame energie. Daaronder vallen uiteraard ook deze windmolens. Zo rijden alle treinen al op duurzame energie. In 2020 gaat de bouw van de nieuwe windmolens beginnen. Vattenfall (voorheen Nuon) moet deze zomer nog wel een definitieve beslissing nemen voor de plannen.

Back To Top
Zoeken