skip to Main Content

Nieuwe stadsdichter woonde in Zuidoost!

Voormalig Bijlmerbewoner Gershwin Bonevacia is de nieuwe stadsdichter van Amsterdam. Een jaar lang zal hij gebeurtenissen in de stad via poëzie becommentariëren. Wat kunnen we van hem verwachten?

ZUIDOOST – Op 27 maart werd Gershwin Bonevacia tot de achtste stadsdichter van Amsterdam benoemd. Een eervolle functie, maar Bonevacia (26) is dan ook niet zomaar iemand. Aanvankelijk wilde hij voetballer worden, maar in plaats daarvan werd hij een woordkunstenaar, ondanks zijn dyslexie. Hij schrijft gedichten en verhalen over duurzaamheid, onderwijs én Harry Potter. Multinationals als Google en ABN Amro huren hem in om hun bedrijfsmissie op creatieve missie te vertalen. Hij grossiert in literatuurprijzen en debuteerde in 2017 met zijn dichtbundel Ik heb een fiets gekocht. Net als zijn voorganger, K. Schippers, gaat Bonevacia een jaar lang de gebeurtenissen in de stad via poëzie becommentariëren. Dat hij er zin in heeft, spat er in alle interviews vanaf. Zo zei hij tegen Het Parool: ,,Ik ben helemaal vrij om te doen wat ik wil. Wat ik met de stad Amsterdam heb? Ik ben er niet geboren, maar ben hier op veertienjarige leeftijd terechtgekomen toen mijn ouders teruggingen naar Curaçao. Ik woon hier sindsdien, heb filosofie gestudeerd. De stad heeft me volwassen gemaakt, ik ben hier voor het eerst verliefd geworden, heb in de stad heel veel eerste keren meegemaakt. Ik ben in Amsterdam begonnen met schrijven en voordragen. Ik ben hier dichter geworden.”

Toegankelijke poëzie

In zijn rol wil de voormalig Bijlmer-bewoner een ‘brug slaan tussen klassieke poëzie en wat men nu poëzie vindt’. Ook wil hij, zo meldt Het Parool, ‘de verschillende leeftijdsgroepen, personen met verschillende achtergronden bij elkaar brengen en de poëzie toegankelijker maken voor iedereen’. Hij laat alles op zich afkomen. ,,Maar ik ga echt proberen de stad te dienen, de stad serieus te nemen en naar de verschillende verhalen te luisteren.”

Back To Top
Zoeken