skip to Main Content

Nieuwe Haarlemse kinderraad geïnstalleerd

De Voltallige Kinderraad Met Middenvoor Kinderburgemeester Yusuf Aypek En Linksachter Burgemeester Jos Wienen

De nieuwe kinderraad is geïnstalleerd. Dit jaar zijn er minder kinderen dan vorig jaar. De gemeente wil hiermee de productiviteit van de vergaderingen verhogen…

HAARLEM – De nieuwe Haarlemse kinderraad en kinderburgemeester zijn geïnstalleerd. De kinderraad bestaat sinds augustus 2020 en heeft als taak na te denken over verschillende thema’s. Destijds zei burgemeester Jos Wienen over het initiatief: ,,Wij vinden het belangrijk dat kinderen gehoord worden en kunnen meedenken over hoe het gaat in de stad”. Eind vorig jaar heeft de raad voor het eerst ook kinderlintjes uitgereikt aan jonge Haarlemmers die iets bijzonders deden voor hun omgeving. Eén keer in de drie weken komt de kinderraad bij elkaar. De opvolger van kinderburgemeester Quinten de Lange is de elfjarige Yusuf Aypek. Burgemeester Jos Wienen hing bij Aypek hoogstpersoonlijk de ambtsketen om. De kersverse kinderburgemeester laat weten: ,We moeten zuiniger zijn op de aarde. Laten we daarom huizen en voertuigen ontwerpen die beter zijn voor het milieu. Ook vaker fietsen en minder autorijden helpt.”

Ambtsketen

De kinderraad bestaat (zonder kinderburgemeester) uit dertien leden tussen de tien en twaalf jaar van verschillende basisscholen. Dat is een stuk minder dan de vorige raad, want die bestond uit twintig leden. De gemeente hoopt met minder raadsleden zijn de vergaderingen productiever te maken. De ambities van de verschillende raadsleden verschillen enorm, maar ze willen allemaal werken aan een schonere, veiligere en gezondere omgeving voor alle Haarlemmers. En sommigen hebben al praktische voorstellen: ,,We kunnen zelf prullenbakken ontwerpen met graffiti. Dat helpt, want kinderen vinden het leuk om hun vuil in hun eigen bak te gooien. Of iets met gaten, waarin je lege colablikjes kunt schoppen”, aldus kinderraadslid Wende van Engelen.

(Foto: Jur Engelchor)

Lees ook…

Teylers Museum genomineerd voor beste tentoonstelling

Back To Top
Zoeken