skip to Main Content

Nieuwe brandweerkazerne in haven

Nieuwe Brandweerkazerne In Haven

Er komt een nieuwe, industriële brandweerpost in het Havengebied van de Gezamenlijke Brandweer Amsterdam (GBA). Dit omdat er hogere brandveiligheidsrisco’s zijn in de haven.

NIEUW-WEST – De nieuwe, industriële brandweerpost in het Havengebied is een samenwerkingsverband tussen de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, Port of Amsterdam en het havenbedrijfsleven (privaat). Doordat de haven meer circulair wil opereren, trekt ze steeds meer afvalverwerkende bedrijven. Deze hebben een specifiek risicoprofiel. Branden komen hier met enige regelmaat voor, zoals ook onlangs weer het geval was. Circulair opereren komt neer op het minimaliseren van grondstofgebruik door hergebruik van producten, onderdelen en grondstoffen. Daarvoor zijn meer afvalverwerkers nodig. Door het veranderende profiel en het optimaliseren van de veiligheid moet er een eigen, industriële brandweerkazerne komen. Hier zal naast de reguliere brandweerzorg ook specialistische kennis aanwezig zijn op het gebied van industriële branden, scheepsbranden en redding op hoogte en diepte.  Daarbij kan de brandweer zijn specialistische kennis ook inzetten bij het analyseren van de risico’s van bepaalde ladingstromen. Verder wordt met de nieuwe kazerne de aanrijdtijd korter en daarmee wordt de kans verkleind dat een brand in heftigheid toeneemt.

Tweeploegenrooster
De kazerne zal 24 uur per dag geopend zijn en gaat werken met een tweeploegenrooster. De brandweerlieden hebben een basis-blusvoertuig tot hun beschikking en een industrieel blusvoertuig. Er zijn ook plannen om een integraal veiligheidscentrum op te richten. Hierbij zouden ook de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, de politie Amsterdam, Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied en het bedrijfsleven betrokken zijn.

Adviseren en trainen
De nieuwe brandweerkazerne moet eind eerste kwartaal van 2020 klaar zijn. De eerste paal werd een paar weken geleden geslagen. Volgens Van de Kerkhof, plaatsvervangend commandant Brandweer AmsterdamAmstelland, gaat de nieuwe brandweerorganisatie de eigen deskundigheid ook inzetten om bedrijven te adviseren en trainen op veiligheidsvraagstukken; dit in de verwachting dat incidenten voorkomen kunnen worden. Voor meer informatie over GBA: gbamsterdam.nl/

Back To Top
×Close search
Zoeken