skip to Main Content

Nieuwbouwprijs (net) niet naar Noord!

Nieuwbouwprijs (net) Niet Naar Noord!

De Nieuwbouwprijs is uitgereikt. Van de genomineerde projecten in Noord – Go Buiksloterham en Schoonschip – visten er één net naast het net…

NOORD – De jaarlijkse Nieuwbouwprijs is voor de veertiende keer uitgereikt. Het betreft een publieksprijs voor nieuwe gebouwen in de stad. Er zijn ruim vijfduizend stemmen uitgebracht en Mi Oso in Zuidoost ging er met de winst vandoor. Een tegenvaller voor de fraaie projecten die in Noord zijn gerealiseerd en die ook werden genomineerd, namelijk Schoonschip en Go Buiksloterham. Schoonschip werd tweede met iets meer dan achttien procent van de stemmen. Schoonschip is de drijvende woonwijk in het Johan van Hasseltkanaal. De wijk is ecologisch en duurzaam opgebouwd. En er is een gezamenlijke ontmoetingsplek op het water gerealiseerd. Schoonschip is met vijfhonderd zonnepanelen en dertig warmtepompen erg duurzaam. Go Buiksloterham is een energieneutraal en circulair gebouw in Buiksloterham. Het gebouw is ontworpen door Sophie Valla Architects. Er is plek voor 24 bewonersauto’s. Zestien ervan staan in een speciale parkeervoorziening met een autolift. Voor de overige auto’s is er plek op het maaiveld. Het gebouw heeft een eigen WKO-bron (Warmte Koude Opslag), dat is een duurzame methode om energie in de vorm van warmte of koude op te slaan in de bodem. Ook beschikt het gebouw over een warmtepomp, driedubbel glas en zonnecellen.

Als laatste

Het andere project in Noord dat voor de jaarlijkse Nieuwbouwprijs was genomineerd, werd laatste van de tien finalisten. Go Buiksloterham kreeg slechts 4,6 procent van de stemmen. Grote winnaar Mi Oso in Zuidoost bestaat uit 42 koopwoningen en 84 sociale huurwoningen. Het gebouw heeft zowel Surinaamse als Nederlandse invloeden. Mi Oso kreeg ruim twintig procent van de stemmen.

(Foto: AT5)

Lees ook:

Ecohof Amsterdam feestelijk geopend

Back To Top
×Close search
Zoeken