skip to Main Content

Nieuw-West geteisterd door plofkraken

Nieuw-West Geteisterd Door Plofkraken

Er waren maar liefst zeven plofkraken op geldautomaten te in Nieuw-West. Een automaat aan het Belgiëplein werd in korte tijd maar liefst twee keer gesloopt met explosieven.

NIEUW-WEST – Een harde knal gevolgd voor wegscheurende scooters of auto’s. Dan: helikopters en heel veel politiewagens en de Explosieven Opruimingsdienst. Bewoners van Nieuw-West kunnen het tafereel inmiddels wel uittekenen. De afgelopen weken wordt Nieuw-West geteisterd door plofkraken op geldautomaten. AT5 telde er begin januari maar liefst zeven in twee maanden tijd. Een paar dagen eerder sneuvelde op het Belgiëplein bij een geldautomaat van ABNAMRO. Twee verdachten pleegden de kraak en vluchtten op een motorscooter zonder verlichting naar het Zwarte Pad. Het is dezelfde automaat waar een maand eerder ook al een kraak was gepleegd. Een paar dagen eerder was het raak aan de Slotermeerlaan bij een GWK-geldautomaat. Woningen moesten worden ontruimd en er ontstond een ravage in de naastgelegen winkels. Er is sprake van een plofkraak als criminelen met explosieven een geldautomaat laten ontploffen, waarna ze er vandoor gaan met het geld uit de automaat. Een kraak kan tonnen aan contanten opleveren, maar bij de kraak aan het Belgiëplein werd geen geld buitgemaakt. Voor omwonenden kan een plofkraak veel narigheid opleveren. Bij een kraak aan het Lambertus Zijlplein in oktober vorig jaar zat de schrik er goed in.

Hogere straffen

De dertig omwonenden moesten midden in de nacht hun huis verlaten omdat de daders explosieven hadden achtergelaten. Daar moest de Explosieven Opruimingsdienst ook aan te pas komen. Volgens Het Openbaar Ministerie eist steeds vaker hogere straffen tegen daders van plofkraken. Als er woningen in de buurt zijn, kan de straf oplopen tot vier jaar. De politie vreest dat er bij plofkraken vroeg of laat doden gaan vallen.

Back To Top
×Close search
Zoeken