skip to Main Content

Nieuw tehuis voor beschermde vleermuis 

Voor een kolonie vleermuizen aan het Vreeswijkpad in Gein-Gaasperdam is een nieuwe woonruimte gevonden. Hun ‘oude’ huis in de spouwmuur van een gymzaal is gesloopt.   

Op het Vreeswijkpad komt een nieuw gebouw voor basisschool De Knotwilg, met een gymzaal en kinderdagverblijf. Daarom moet de oude school afgebroken worden. In een van de bijgebouwen van het oude schoolgebouw bleek een paarverblijf van vleermuizen in de spouwmuur te zitten. Omdat vleermuizen een beschermde diersoort zijn, kon er niet zomaar gesloopt worden. Bovendien zijn vleermuizen enorm nuttig. Ze kunnen per nacht wel 3000 insecten eten.  

Vleermuistoren 

Eerder dit jaar is er gezocht naar een nieuwe locatie op Wisseloord. Er werd gekeken naar geschikte gevels op de vliegroute van de vleermuizen. Toen die gevonden was is de eigenaar en de bewoners van het pand om toestemming gevraagd. Die gingen akkoord. De vleermuiskasten zijn inmiddels geplaatst. De gemeente wil er ook nog een vleermuistoren plaatsen. De gemeente Amsterdam promoot al langer ‘natuurinclusief’  bouwen. Zo geeft ze advies over hoe je ook voor vleermuizen speciale voorzieningen kunt treffen. De beste methode hiervoor is het inmetselen van speciale vleermuisstenen in de spouwmuren. Maar dat kon in het geval van het gebouw aan de Wisseloord niet gerealiseerd worden.  

Back To Top
Zoeken