skip to Main Content

Nieuw leven voor privaathuisjes

Nieuw Leven Voor Privaathuisjes

Toiletgebouwtjes uit de jaren twintig op het Valeriusplein zijn onlangs prachtig gerestaureerd door Stadsherstel. Nu zitten er kappers in.

ZUID – Privaathuisjes waren vroeger openbare toiletten. Op het Valeriusplein stonden er twee. Halfronde gebouwtjes die in 1922 waren ontworpen door architect Jan de Meyer. Het zijn prachtige gebouwtjes in Amsterdamse Schoolstijl, die werden gebouwd in opdracht van de Dienst Publieke Werken. De huisjes stonden jarenlang vol met zand en dreigden ten onder te gaan. In de campagne ’Nieuw Leven voor Oude Gebouwen’ werd in 2009 een groot aantal in onbruik geraakte gebouwen in de etalage gezet. Ondernemer Sasja Tulp meldde zich. Ze wilde er haar modellenbureau Anti-models vestigen. Tulp kocht de huisjes, maar de restauratie was lastiger dan verwacht. Stadsherstel nam de huisjes over en restaureerde ze. Nu worden beide gebouwtjes gehuurd door kappers. In het voormalige vrouwentoilet heeft Geert Thijssen Le Salon en buurvrouw en oud-collega Gigi Madai heeft er een zaak in nagels en hair-extensions. Gigi werkte in het verleden bij Thijssen in de zaak.

Kleine salon
Thijssen was aanvankelijk van plan geweest om te stoppen met zijn zaak, met zeven man personeel. Sasja Tulp, die bij hem te klant was, wees Thijssen op de gebouwtjes. De kleine salon bleek een uitkomst om Thijssens loopbaan in een wat langzamer tempo te beëindigen dan hij aanvankelijk van plan was geweest. Thijssen gaat van honderd naar zestien vierkante meter. Als hij het te druk heeft, speelt hij klanten door naar zijn buurvrouw. Sasja Tulp heeft voor haar modellenbureau een onderkomen gevonden in Amstelveen.

 

Back To Top
×Close search
Zoeken