skip to Main Content

Naturalis maakt biodiversiteit toegankelijk

Met Deze ‘lopende Band’ Worden Insecten In Detail Gefotografeerd.

Na miljoenen planten worden nu bladwespen gedigitaliseerd om ze toegankelijk te maken voor internationaal wetenschappelijk onderzoek. Bezoekers van Naturalis kunnen het proces aanschouwen…

LEIDEN – Naturalisbezoekers kunnen deze zomer iets moois zien. Het museum gaat insecten digitaliseren door middel van detailfotografie. Dit doen ze gewoon op de museumvloer met behulp van een reusachtige installatie. Naturalis Biodiversity Center gaat zich nu voornamelijk richten op bladwespen. In totaal heeft het museum achttien miljoen insecten in de collectie zitten. Eerder digitaliseerde Naturalis ook al de vijf miljoen gedroogde planten uit de collectie. Speciaal voor Naturalis ontwikkelde digitaliseringsbedrijf Picturae een digitaliseringsproces op basis van een transportband die herbariumvellen op hoge snelheid kan digitaliseren. Met drie transportbanden werden in een periode van tien maanden meer dan vier miljoen herbariumplaten gescand.

Toegankelijk

Projectleider Dimitris Koureas vindt deze digitaliseringsslag van groot belang: ,,Biodiversiteit staat wereldwijd enorm onder druk. Natuurhistorische collecties moeten dus beschikbaar zijn voor wetenschappers – en dat betekent dat ze digitaal toegankelijk moeten zijn.” Dimitris Koureas leidt het project om alle natuurhistorische collecties van Europa digitaal beschikbaar te maken voor onderzoek, tevens is hij het hoofd informatie bij Naturalis.

Digitale eenheid

Het digitaliseringsproject is een initiatief vanuit DiSSCo (Distributed System of Scientific Collections). Dit betreft een onderzoekinfrastructuur voor natuurwetenschappelijke collecties. Inzet is het creëren van een digitale eenheid voor Europese natuurwetenschappen. Aan het initiatief van DiSSCo zijn 120 musea verbonden. De installatie die in Naturalis wordt gebruikt gaat later naar het Museum für Naturkunde in Berlijn. Dat museum gaat er vijfhonderdduizend insecten uit zijn collectie mee digitaliseren.

(Foto: Naturalis Biodiversity Center / Taco van der Eb)

Lees ook:

Vernieuwde Kwikstart-app moet jongeren helpen

Back To Top
Zoeken