skip to Main Content

Namenmonument stap dichterbij

De voorbereidingen voor het Holocaust Namenmonument in het Weesperstraatplantsoen kunnen doorgaan. Onlangs heeft het bestuur van stadsdeel Centrum de bezwaren van omwonenden afgewezen.

OOST – In totaal moeten 25 bomen in het Weesperstraatplantsoen plaatsmaken voor een monument voor slachtoffers van de Holocaust. Omwonenden zijn daar niet blij mee. Ook vrezen zij onder meer een toestroom van toeristen, bussen en bijkomende verkeersproblemen als het monument er komt. Daarom tekenden ze bezwaar aan tegen de boomkap en het verlenen van een omgevingsvergunning. Inmiddels is bekend dat het bestuur van stadsdeel Centrum het oordeel van de bezwaarcommissie heeft gevolgd en de bezwaren heeft afgewezen. Daarmee heeft het monument voorlopig groen licht gekregen. Het monument is een ontwerp van de Amerikaans-Joodse architect Daniel Libeskind, onder meer bekend van het Joods Museum in Berlijn. Zijn werk bestaat uit verschillende muren die opgebouwd zijn uit stenen met de namen van 102.000 vermoorde Nederlandse Joden, Sinti en Roma, inclusief hun geboorte- en sterfdatum. De muren zijn bij elkaar zo’n vierhonderd meter lang en zeven meter hoog. Samen vormen ze een soort doolhof. Vanuit de lucht zie je vier Hebreeuwse letters die samen het woord ‘in herinnering aan’ betekenen.

Wertheimpark
Het Auschwitz Comité pleit al sinds 2007 voor de komst van het monument. Oorspronkelijk zou dit in het Wertheimpark komen, maar dat stuitte op verzet van de buurt en van de weduwe van Jan Wolkers. Zij betoogde dat het niet past bij het Auschwitzmonument van Wolkers dat al in het park staat. Het Auschwitz Comité ging op zoek naar een andere plek en besloot te kijken in de Jodenbuurt. Uiteindelijk liet de organisatie haar oog vallen op het parkje langs de Weesperstraat. Of de bewoners hun verzet staken, is de vraag. Ze kunnen nog in beroep tegen de uitspraak.

 

Back To Top
Zoeken