skip to Main Content

Nalatenschap Ad Simonis naar Catharijneconvent

De Overdracht Van De Stukken Van Ad Simonis Vlnr: Bisschop Gerard De Korte, Directeur Marieke Van Schijndel En Hulpbisschop Herman Woorts.

Vorig jaar overleed kardinaal Ad Simonis op 88-jarige leeftijd. Het Museum Catharijneconvent krijgt een deel van zijn nalatenschap, waaronder een bijzondere staf…

UTRECHT – Een bisschopsstaf, een zilveren kelk, een kardinaalsring en twee mijters. Die stukken ontving het Museum Catharijneconvent uit de nalatenschap van kardinaal Adrianus (Ad) Simonis. Rosemarie Boone van het Catharijneconvent laat enthousiast weten:  ,,De bischopsstaf is opvallend te noemen. Hij is gemaakt van ebbenhout, ivoor en zilver en ontworpen door de Utrechtse edelsmid Jan Noyons. De stad was een geschenk van het huldigingscomité uit zijn geboorteplaats Lisse. Simonis had nadrukkelijk om het model van een herdersstaf gevraagd, niet een traditionele kromstaf.” De staf en de kardinaalsring komen in de permanente tentoonstelling in de Schatkamer van het museum. De staf is overigens ook onderdeel van de tentoonstelling over de veranderingen die de kerk doormaakte in de jaren zestig van de vorige eeuw, deze is naar verwachting in 2022 te zien.

Zorgcentrum

Ad Simonis werd op 25-jarige leeftijd gewijd tot priester in het bisdom Rotterdam. Maar als zesjarig jongetje wist hij al dat hij de Kerk wilde dienen. Later vertelde hij daar zelf over: ,,Het rondlopen in een zwarte toog, met daarover een witte superplie, maar ook onbewust het deelhebben aan het mystieke van het priesterschap, trok me aan.” In 1970 werd hij bisschop van Rotterdam en bijna dertien jaar later hulpbisschop van aartsbisdom Utrecht. Later volgde hij kardinaal Willebrands op als aartsbisschop Utrecht en dat bleef hij tot 2007. In september 2020 overleed Simonis op 88-jarige leeftijd. De laatste jaren van zijn leven bracht hij door in een zorgcentrum in Voorhout.

(Foto: Museum Catharijneconvent Desiree Meulemans)

Lees ook:

Wie wordt De Nieuwe Vincent?

Back To Top
Zoeken