skip to Main Content

NACO-huisje terug op De Ruijterkade 

NACO-huisje Terug Op De Ruijterkade 

Het monumentale NACO-ticket-huisje komt terug op de De RuijterkadeHet huisje is na de renovatie weer als nieuw. Zo ook de omgeving, die volkomen anders is dan honderd jaar geleden toen het huisje er voor het eerst werd geplaatst. 

CENTRUM – Het zogenaamde NACO-huisje dat altijd aan de oostkant van de De Ruijterkade stond, komt weer terug. Het gebouwtje van Guillaume la Croix uit 1919 diende als ticketkantoor voor passagiers van Rederijk Koppe die op Marken voer. Bij het ontwerpen liet Guillaume la Croix zich inspireren door huizen op Sulawesi, in het toenmalig Nederlands-Indië. Vanwege de verbouwing van het Centraal Station werd het houten huisje in 2004 op betonnen palen naar Zaandam versleept. Daar staat het nu in de opslag te wachten op restauratie. Stadsherstel wist via crowdfunding €100.000 bijeen te brengen om het huisje  te restaureren. Nu komt het ‘als nieuw’ terug op de De Ruijterkade, die helemaal wordt heringericht. Net als aan de westzijde van het Centraal Station komt hier ook een zogenaamde shared space voor fietsers en voetgangers. De aanlandplaats van het IJpleinveer ligt nu nog aan het Centraal Station, maar verschuift in de richting van het Oosterdok. De overvaart gaat hierdoor korter duren en bovendien wordt het hierdoor minder druk op het veer richting Buiksloterweg. Het GVB verwacht dat het aantal pontpassagiers tussen Noord en Centraal blijft groeien. In 2030 zullen er elke dag 130.000 mensen met de pont gaan. Nu zijn dat er tachtigduizend. 

Forse groei
Ondanks de opening van de Noord-Zuidlijn groeide het aantal reizigers met ongeveer tien procent op het buiksloterweg- en het NDSM-veer. Bij het IJpleinveer was de groei zelfs dertien procent tijdens de ochtendspits. Er komt een nieuwe boot: IJveer 63. Dat is een plugin-hybride boot, die volgens de gemeente schoner vaart dan de dieselschepen. Vanaf 2022 wil GVB volledig uitstootvrij gaan varen.

Back To Top
×Close search
Zoeken