skip to Main Content

Monumentenstatus voor Tripolis-gebouw? 

De bekende architect Aldo van Eyck ontwierp behalve het Burgerweeshuis, ook het Tripolis-gebouw. Het pand staat het voor een groot deel leeg. Wat moet ermee gebeuren? 

ZUID – Het Tripolis-gebouw, naast het Burgerweeshuis, staat op de nominatie om een monument te worden. Dat wil tenminste erfgoedvereniging Heemschut. Het gebouw is destijds ontworpen door de bekende architect Aldo van Eyck, die ook het Burgerweeshuis ontwierp en de bedenker is van het bekende ‘iglo’ klimrek. Flow Real Estate dat het gebouw in 2017 naar verluidt voor zeventig miljoen euro kocht, studeert op een nieuwe invulling voor het kantoorpand. Er zijn bijvoorbeeld plannen om in het nieuwe gebouw woningen te maken. Van afbreken van het Van Eyck-gebouw, lijkt geen sprake. Van Eyck-kenner Vincent Ligtelijn, schrijver van de monumentenstatus-aanvraag, laat in Het Parool weten: ,,Als je Tripolis vergelijkt met die gladde, keiharde gebouwen die brutaal staan te tetteren in de stad zonder zich iets aan te trekken van de omgeving, dan is dit een ­bijzonder complex.”  

Vergaderen
Totdat de nieuwe bestemming is gekozen, is het gebouw het komende jaar een zogenoemde scale up-locatie, een plek voor bedrijven die tussen startup en volwassen fase in zitten. Er is ook een pop-up-vergaderlocatie in gevestigd.

Back To Top
Zoeken