skip to Main Content

Molenwijk op de schop

In 2050 moeten alle gebouwen in Nederland aardgasvrij zijn. In Molenwijk zijn de voorbereidingen inmiddels gestart én worden vernieuwingen gerealiseerd.

NOORD – Klimaatverandering, de aardbevingen in Groningen en de wens om niet afhankelijk te willen zijn van buitenlands gas, zijn de redenen waarom de overheid een gasvrij Nederland nastreeft. In 2050 moeten alle woningen en panden in het hele land op een andere energiebron dan gas zijn aangesloten. Amsterdam moet dat doel al in 2040 hebben bereikt. De stad is al hard op weg: veel nieuwbouwwoningen zijn al aardgasvrij. Maar ook bestaande gebouwen moeten gasvrij worden. In twintig Amsterdamse wijken is onlangs met de voorbereidingen gestart. Een daarvan is Molenwijk.

Beste alternatief
Volgens de gemeente staat het aardgasvrij maken van de woningen in Molenwijk niet op zichzelf, maar is het een onderdeel van een grote opknapbeurt. Woningcorporaties, Nuon, Liander (beheerder van het gas en elektriciteitsnet), Waternet, bewoners en de gemeente gaan samen onderzoeken wat het beste alternatief voor aardgas is. Uitgangspunt hierbij is dat de woonlasten van de bewoners niet zullen stijgen. Bewoners worden uitgenodigd voor deze (informatie)bijeenkomsten. Daarnaast wordt de openbare ruimte aangepakt. De gemeente pleegt achterstallig onderhoud en realiseert vernieuwingen. Bewoners konden vooraf stemmen op hun favoriete aanpassingen. Daaruit bleek dat zij het liefst hoge bankjes, fitnesstoestellen, picknicktafels en een bijenkorf willen. De gemeente regelt dat dit jaar.

Back To Top
Zoeken