skip to Main Content

Mobiliteit met een twist op Strandeiland

Strandeiland, het grootste eiland van IJburg, zou weleens een van de schoonste plekken van de stad kunnen worden. Het geheim: mobiliteitshubs.

OOST – Advies- en ingenieursbureau Arcadis onderzoekt voor de gemeente Amsterdam de mogelijkheden voor een of meerdere mobiliteitshubs op Strandeiland, een wijk in wording. Arcadis werkt hierbij samen met accountants- en advieskantoor Deloitte en stedenbouwkundig bureau PosadMaxwan. Bij zo’n ‘hub’ komen verschillende vormen van vervoer samen en kunnen bewoners per keer kiezen welke vervoersvorm het meest geschikt is, zoals een e-scooter, fiets, hybride of elektrische auto. Vervolgens rekenen ze per reis af. De hubs passen bij het streven van de gemeente om de wijk emissievrij te maken door vervuilende auto’s in de ban te doen en lopen, fietsen en elektrisch openbaar vervoer tot norm te maken.

Afstand

Het succes van de hubs hangt af van een aantal voorwaarden. Zo moet de afstand tot de hub niet te groot zijn. Goed openbaar vervoer is een absolute voorwaarde, aldus NH Nieuws. Strandeiland wordt met achtduizend woningen een van de grootste wijken van de stad. De woningbouw start in 2022. Mobiliteitshubs bestaan al in het bedrijfsleven. Nooit eerder werd het ‘principe’ toegepast op een wijk.

Back To Top
Zoeken