skip to Main Content

Mister Kitchen in pindakaas

Pindakaas die net zo smaakt en eruit ziet als ‘gewone’ pindakaas, maar dan zonder palmolie. De koks van Mister Kitchen zijn erin geslaagd om dit te maken.

WEST – Mister Kitchen maakt recepten en verbetert en bedenkt allerlei producten voor de supermarkt. Ook zijn ze de (mede)organisatoren van de Rollende Keukens. Ze werken vanaf het Westergasfabrieksterrein en brachten vorig jaar een eigen merk pindakaas op de markt. Dit ligt in zeven smaken bij Albert Heijn in het schap van de supermarkt. Om deze smeuïg en stabiel te houden – dus zonder laagje olie aan de oppervlakte – zat er altijd palmolie in de recepten. Maar duurzame palmolie bestaat bijna niet. Voor de winning van palmolie raken tropische regenwouden ontbost, met alle sociale- en milieuproblemen van dien. In Indonesië zorgt de palmolie-oogst er ook voor dat de gorilla’s daar worden bedreigd. Chef Maarten Hoekstra van Mister Kitchen: ,,Hoewel we al gecertificeerde palmolie gebruikten, gaat de teelt nog te vaak gepaard met de vernietiging van regenwoud en is er te weinig traceerbaarheid rond dit wondermiddel. Met die kennis was er voor ons geen andere keuze.”

Europese raapzaadolie

In samenwerking met experts van onder andere Wageningen University & Research en na vele uren in keuken en fabriek, is het nu gelukt om de palmolie te vervangen door Europese raapzaadolie. De keukenmeesters roepen pindakaasgigant Calvé op om ook raapzaadolie te gebruiken in plaats van palmolie. Mister Kitchen is zelfs bereid inzage te geven de receptuur van hun pindakaas. Of Calvé al gereageerd heeft, is nog niet bekend.

Back To Top
Zoeken