skip to Main Content

Milieubende bezoekt scholen Schalkwijk

De Winnende Klas

Om kinderen meer bij de energietransitie te betrekken, ging de educatieve theatergroep Milieubende langs bij vier scholen in Schalkwijk.De bende schreef een wedstrijd uit, en de burgemeester maakte de winnende klas bekend…

HAARLEM – Om leerlingen van vier scholen in Schalkwijk bij de energietransitie te betrekken, kwam de Milieubende bij die scholen langs. De Milieubende organiseert theater en workshops ineen voor kinderen uit de groepen zeven en acht. Tijdens de optredens worden de kinderen uitgedaagd om mee te denken over oplossingen voor milieu- en klimaatproblemen. Hiermee veranderen de kinderen in Milieuhelden. Directe aanleiding van het bezoek van de Milieubende aan de scholen is de ontwikkeling van een warmtenet in Schalkwijk. Dit betreft een netwerk van leidingen met warm water waarmee woningen kunnen worden verwarmd. Dit ter vervanging van het aardgas. De scholen die werden bezocht: de Al Ikhlaas School, de Don Bosco school, de Piramide en De Wijde Wereld.

Theater en workshops

Naast de workshop- en theatervoorstellingen had de Milieubende ook een wedstrijd uitgezet bij de klassen waar zij langsgingen. De leerlingen moesten zelf een Klimaatheldenboek maken, waarin ze hun eigen ideeën noteerden om het klimaat te helpen. Er zijn zeven boeken ingeleverd. Een jury bestaande uit burgemeester Jos Wienen, Maurits Groen (voorzitter Milieubende), Kristi Gansner (coördinator Milieubende) en Marie-José Brandsma (coördinator duurzaamheidseducatie bij de gemeente) beoordeelden de boeken. Via een video maakte burgemeester Wienen de winnaar bekend.

Afvalgrijpers

Groep acht van De Wijde Wereld is de grote winnaar geworden. Hoewel de jury van mening was dat alle klassen het goed werk hadden verricht, stak de klas van de Wijde Wereld erbovenuit vanwege hun goede ideeën, de mooie vormgeving van het boek en omdat ze waren overgegaan tot actie. De leerlingen besloten geld te gaan inzamelen om afvalgrijpers te kopen. Die klas was in de nacht dat de winnaar bekend werd op school blijven slapen en hebben om één uur ‘s nachts de video waarin de winnaar bekend werd gemaakt samen bekeken.

(Foto: Milieuhelden)

Lees ook:

Leerlingen Stedelijk Gymnasium winnen Smokefree Challenge

Back To Top
Zoeken