skip to Main Content

Middenweg: tekort aan groen én… fietsnietjes

Meer groen aan de Middenweg in de ‘boomspiegels’, de perkjes rondom de bomen. Het Stadsdeel reageerde enthousiast. Maar nu lijkt die vergroening uit te lopen op een fikse kostenpost.

OOST – De hele stad gaat gebukt onder een geweldig fietsprobleem. Want waar laat je al die fietsen? De nieuwe inpandige parkeergarages bij de stations en – bijvoorbeeld – onder het Beursplein helpen om de straten ‘schoon’ te houden van de honderdduizenden rijwielen. Maar de situatie wordt steeds nijpender. Ook in Oost ontstaan er chaotische situaties, waarbij de volledige stoep wordt ingenomen door geparkeerde fietsen. Controles van handhaving in verband met de ‘zes-weken regeling’ zorgen af en toe voor wat lucht, maar bieden uiteindelijk weinig soelaas. Ruim veertigduizend plekken worden ingenomen door fietsen die door hun eigenaren niet meer worden gebruikt. De ‘fietsparkeer-krapte’ werd onlangs weer eens pijnlijk duidelijk nadat bewoners hadden aangegeven dat ze de Middenweg, het deel tussen het Christiaan Huygensplein en de Wethouder Frankeweg, graag ‘vergroend’ zouden zien in de hoop daarmee een fijnere leefomgeving krijgen. Immers, fijnstof neemt af en de veiligheid wordt vergroot, zo klonk het.OOST – De hele stad gaat gebukt onder een geweldig fietsprobleem. Want waar laat je al die fietsen? De nieuwe inpandige parkeergarages bij de stations en – bijvoorbeeld – onder het Beursplein helpen om de straten ‘schoon’ te houden van de honderdduizenden rijwielen. Maar de situatie wordt steeds nijpender. Ook in Oost ontstaan er chaotische situaties, waarbij de volledige stoep wordt ingenomen door geparkeerde fietsen. Controles van handhaving in verband met de ‘zes-weken regeling’ zorgen af en toe voor wat lucht, maar bieden uiteindelijk weinig soelaas. Ruim veertigduizend plekken worden ingenomen door fietsen die door hun eigenaren niet meer worden gebruikt. De ‘fietsparkeer-krapte’ werd onlangs weer eens pijnlijk duidelijk nadat bewoners hadden aangegeven dat ze de Middenweg, het deel tussen het Christiaan Huygensplein en de Wethouder Frankeweg, graag ‘vergroend’ zouden zien in de hoop daarmee een fijnere leefomgeving krijgen. Immers, fijnstof neemt af en de veiligheid wordt vergroot, zo klonk het.

Gebrek aan fietsnietjes

Het Stadsdeel stemde in met deze vergroening. Tussen het fietspad en de parkeerplekken, tussen rijbaan en trambaan en bij de tramhalte werd er gras aangelegd. Maar wat bleek? Dezelfde bewoners die hunkeren naar meer groen, willen ook hun fietsen op straat parkeren. En dat gebeurt, bij gebrek aan voldoende fietsnietjes tegen de bomen, in de ‘boomspiegels’.

Een bomenonderzoek

Door de schaarste aan fietsplekken dreigt de wens voor meer groen voor het Stadsdeel inmiddels uit te lopen op een kostenpost die niet was begroot. Er komt nu een ‘bomenonderzoek’ en mogelijk worden de boomspiegels vanwege het fietsenprobleem zelfs verkleind.

Back To Top
Zoeken