skip to Main Content

Michelangelo in de Beurs van Berlage

Liever gaan we natuurlijk naar Rome om het echte werk te zien. Maar in de Beurs van Berlage krijgt het kunstwerk wél een heel andere dimensie…

CENTRUM – Vier miljoen mensen gaan jaarlijks naar Rome om in de Sixtijnse Kapel de plafonds van Michelangelo te bewonderen. Van 26 januari tot 12 mei kunnen Amsterdammers zich die moeite besparen. In de Beurs van Berlage is dan de expositie ‘Michelangelo, A Different View’. Deze expositie biedt de unieke gelegenheid op een andere manier naar het tijdloze kunstwerk te kijken. De Duitse kunsthistoricus Arnold Nesselrath, journalist Ingo Langner en Kardinaal Walter Brandmüller hebben de tentoonstelling samengesteld. Zij geven letterlijk een heel ander beeld van de werken van Michelangelo. Op de tentoonstelling zien bezoekers niet de werken zelf, maar (volgens de Beurs van Berlage) ‘fotomechanisch gereproduceerde kopieën in bijna originele grootte en op een manier die bezoekers uitnodigt ernaar te kijken op een contemplatieve en tegelijkertijd enthousiaste manier’.

Ander perspectief

Voor wie de echte kunstwerken al eens in het echt heeft gezien, lijkt het kijken naar foto’s misschien wat suf. Toch is het heel anders dan in het Vaticaan. In de Sixtijnse Kapel moet de bezoeker namelijk omhoogkijken, terwijl de schilderingen in de Beurs van Berlage op de grond liggen. Bezoekers kunnen er omheen lopen, zodat ze de meesterwerken vanuit een totaal ander perspectief – en van dichtbij – kunnen bekijken.

Back To Top
Zoeken