skip to Main Content

Metamorfose voor oude telefooncentrale?

De oude telefooncentrale op de hoek van de Middenweg en de Kamerlingh Onneslaan is een vertrouwd gezicht. Maar er is verandering op komst.

NOORD – Ooit zat KPN erin, maar inmiddels is de telefooncentrale op de hoek van de Middenweg en de Kamerling Onneslaan grotendeels leeg. Het bruine gebouw in Amsterdamse School-stijl heeft twee bouwlagen, maar volgens oostonline.nl gaat dat veranderen. De nieuwe eigenaar, vastgoedbelegger J.H.F. Schopman, wil er twee verdiepingen aan toevoegen. Op de begane grond wil beheerder AHAM commerciële functies huisvesten en op de eerste verdieping en daarboven 35 tot veertig huurappartementen, waarvan elf in de sociale en middenhuursector. Het gebouw is geen monument, maar heeft wel monumentale kenmerken. Zo is het beeldhouwwerk bij de ingang aan de Kamerling Onneslaan van Hildo Krop. Kijk je vanuit het park naar het gebouw, dan valt het afwisselende dakenspel op.

Zorgvuldig

De nieuwe eigenaar belooft zorgvuldig om te gaan met de architectonisch waardevolle details. Volgens Tim van Schijndel van AHAM zijn er qua hoogte twee opties. De eerste is dat het bestemmingsplan wordt gevolgd, wat betekent dat er geen opbouw en geen woningen worden gerealiseerd. Of optie twee: dat omwille van de woningnood en de levendigheid in het gebouw er ook woningen komen. ,,Om een gemengd woonprogramma te realiseren kan dat met een toevoeging van minimaal twee lagen.” Verschillende belangenverenigingen volgen de plannen nauwlettend.

Back To Top
Zoeken