skip to Main Content

Méér ruimte in Zuidoost voor sociale huur!

Méér Ruimte In Zuidoost Voor Sociale Huur!

ZUIDOOST – In Amsterdam Zuidoost wordt nog altijd druk gebouwd. Zo gaat de E-buurt op de schop. Het is de bedoeling om in de E-buurt Oost een duurzaam en levendige en groene stadswijk te maken met ongeveer 525 woningen.

Die woningen zijn voor starters, middeninkomens en doorstromers. Eerder werden er in dit project, op de plek waar vroeger Eeftink stond, al 20 sociale huurwoningen gebouwd. Het zijn projecten als deze die maken dat het aantal sociale huurwoningen in Amsterdam niet verder afneemt.

De gemeente hanteert een ondergrens van 162.000 huizen in de sociale huursector in de hele stad. Dat aantal dreigde snel in zicht te komen. De reden? Woningcorporaties verkochten huurwoningen. Dat gold ook voor particuliere verhuurders. Aangemoedigd door de gekte op de woningmarkt verkochten of verhuurden ze tegen vrije sectorprijzen.

In Zuidoost waren sinds de jaren negentig hoogbouwflats met sociale huurwoningen op grote schaal vervangen door laagbouwkoopwoningen. Het rapport ‘Wonen in Amsterdam’ dat twee jaar geleden werd uitgebracht, schudde de lokale bestuurders wakker. Om het tij te keren en de stad toegankelijk te houden voor mensen met een smalle beurs, maakte de gemeente afspraken met woningcorporaties en de huurdersvereniging om een verdere daling tegen te gaan. Met succes! Onlangs maakte de gemeente bekend dat het aantal sociale huurwoningen het afgelopen jaar nauwelijks is afgenomen.

In Zuidoost ligt het aantal sociale huurwoningen altijd al flink boven de 35 procent, dat is de ideale hoeveelheid goedkope huurwoningen, ten opzichte van duurdere woningen en koophuizen. Toch waren de 20 sociale huurwoningen die gebouwd zijn op de plek van Eeftink, zeer gewild en door woningbouwvereniging Rochdale, binnen no time verhuurd. Deze wijk, ‘Evergreen’ werd eind vorig jaar voltooid.

Het betreft woningen met een huur van maximaal €710,68 per maand (prijspeil 2018). Uit het gemeentelijke rapport ‘Wonen in Amsterdam’ dat begin dit jaar werd gepubliceerd blijkt dat de kloof tussen sociale huur en de vrije sector aanzienlijk is. Gemiddeld betalen huurders in de vrije sector €1.160 per maand, de huur in het gereguleerde segment (sociale huur) is gemiddeld €489 per maand. Wie voor een sociale huurwoning in aanmerking wil komen, mag geen hoger belastbaar inkomen hebben dan €36.798 (prijspeil 2018) per jaar. Dit betreft het gezamenlijke inkomen van de hoofdbewoner en diens partner of medehuurder.

Back To Top
×Close search
Zoeken