skip to Main Content

McGregor in pand Linhard

Het 95-jarige modehuis Linhard is weg uit de Van Baerlestraat. Daarvoor in de plaats komt herenmodeketen McGregor.

McGregor keert vanaf september terug in de Nederlandse en Belgische winkelstraten. In Amsterdam komt de herenmodezaak in het oude pand van Linhard op de hoek van de Van Baerlestraat en de Willemsparkweg. De failliete modeketen maakte vorig jaar een doorstart met een nieuwe webshop. Nu komen er zes ‘stenen’ winkels bij. De winkel aan de Van Baerlestraat wordt de flagshipstore.

Modezaak Linhard die eerst op deze plek zat, bestond 95 jaar. De honderd gaat Linhard niet volmaken, omdat het voor het bedrijf steeds moeilijker werd om voort te bestaan. De eigenaresse Patricia Linhard van het familiebedrijf wilde niet dat het bedrijf failliet ging en besloot daarom te stoppen.

Ze had het graag vol willen maken, zo vertelde ze aan Het Parool. ,,Als ik nog vijf jaar door was gegaan, had ik mezelf niet meer in de spiegel durven aankijken. De consument en detailhandelaar houden elkaar in een wurggreep. De klant verwacht dat wij steeds sneller en steeds meer korting geven, die wil niet meer één keer per seizoen voor het volle pond iets moois kopen om daar vervolgens heel duurzaam mee om te gaan.”

In haar afscheidsinterview haalt ze uit naar de mode-industrie, die winkeliers dwingt steeds goedkoper in te kopen om nog genoeg marge over te houden. Ze signaleert dat er in de keten daarvoor de prijs wordt betaald, die hoog is in de vorm van kinderarbeid of het gebruik van goedkope materialen.

Patricia Linhard was behalve winkelier ook Tweede Kamerlid voor de Partij van de Arbeid van 2009 tot 2010. De zaak had ze sinds 1979. Haar vader had de zaak hiervoor. Hij had zeventig jaar in de winkel gestaan. Linhards grootouders waren de winkel begonnen in 1924 vanuit hun woning met hoeden en haute couture. Begin jaren dertig verhuisde het modehuis naar de Willemsparkweg.

Back To Top
Zoeken