skip to Main Content

Martine was dochter van ‘Dokter Bijl’ uit Bos en Lommer 

Er is de laatste weken veel gezegd en geschreven over de onlangs overleden Martine Bijl. Toch weten veel mensen niet dat ze opgroeide in Bos en Lommer, als dochter van een huisarts. 

WEST – Over de onlangs overleden Martine Bijl zijn de afgelopen tijd veel herinneringen opgehaald.  Maar wie weet dat ze opgroeide aan de Willem de Zwijgerlaan in West, waar haar vader een dokterspraktijk had? In het boek Hindergroen schrijft Martine in korte stukjes haar memoires, onder meer over de Willem de Zwijgerlaan. Zo schrijft ze dat ze aan het begin van haar carrière ook wel de ‘zingende doktersdochter’ werd genoemd. ,,Vreemd genoeg dachten mensen daardoor dat ik van deftige komaf was, en in Heemstede of Blaricum woonde. Maar ik woonde met mijn gewone ouders en gewone broer gewoon in Amsterdam-West.” Waar ze precies woonde op de Willem de Zwijgerlaan duidt ze niet heel goed aan. Het was in elk geval op een druk kruispunt naast een café. Martine schrijft dat haar vader op zaterdag zijn doktersjas kon aanhouden omdat er zich altijd wel een verkeersongeval voordeed, of anders meldde zich wel een kotsende dronkaard. Soms mocht ze visites meerijden. ,,Een enkele keer moest ik in de auto wachten omdat er iets ergs was, maar vaak mocht ik mee naar boven. In mijn herinnering woonden mijn vaders patiënten allemaal driehoog.” 

Jammerend de trap op
Moeder Bijl vond het volgens Martine allemaal wat minder, zij was van beroep ‘doktersvrouwtje’. ,,Van patiënten hield ze niet. Patiënten pleegden voortdurend een aanslag op mijn moeders privacy.” Martine schrijft dat soms op zaterdagavond ‘een ongelukkige jammerend de trap op kwam kruipen, bloed smerend aan de leuning of brakend op de loper, een handenwringende echtgenote achter zich aan. ‘Beneden wachten! Andere deur! De praktijk is beneden!’ riep mijn moeder dan, bovenaan de trap.” Martine is niet meer, maar ze is nog lang niet vergeten. 

Back To Top
Zoeken