skip to Main Content

Maritiem Museum Rotterdam heeft coronafilm

De Haven Van Rotterdam.

Het Maritiem Museum Rotterdam presenteert een film over het coronaleven op zee en de problemen die daarmee gemoeid zijn. ,,We zagen dat geschiedenis geschreven werd”, aldus de conservator.

ROTTERDAM – Te land, ter zee en in de lucht. De coronacrisis heeft overal impact gehad. Over de impact op zee heeft Maritiem Museum Rotterdam op de website een film gepresenteerd. In deze film is de impact van corona te zien op zeevarenden, hun familieleden en de reders. ,,Je kijkt mee door hun ogen: het abstracte wordt persoonlijk”, aldus conservator Annette de Wit. Zij hield zich bezig met de gesprekken voor de film. Het is een tijdsdocument met verschillende interviews en unieke verhalen. Deze heeft het museum overigens ook toegevoegd aan de collectie voor toekomstige generaties. De Wit: ,,We zagen dat sinds de uitbraak van corona geschiedenis geschreven werd en vonden het onze taak deze verhalen te gaan verzamelen en te bewaren voor toekomstige generaties.” De film is getiteld ‘Gevangen op zee, de onbekende helden van de COVID-pandemie’ en is te zien in het museum of via internet: bit.ly/MaritiemmuseumFilm.

Woon-werk

Eén van de problemen waar veel scheepvaarders tegenaan liepen, betrof het woon-werkverkeer. Dit betekent voor er landsgrenzen worden overgestoken. Tijdens de pandemie werd dat heel moeilijk. Nederlanders hadden het daarin nog relatief makkelijk omdat zij vaak op kustvaartschepen zitten. Veel havens in de wereld gingen op slot en bemanning kon niet meer worden afgewisseld. Sommigen van hen zaten maanden vast op de schepen.

In Rotterdam

Ook in Rotterdam werden de problemen gevoeld, maar door de hulp van Saskia Baas (directeur Publieke Gezondheid Rotterdam-Rijnmond) konden schepen die elders in Europa geweigerd werden wel aanmeren in Rotterdam. Baas kreeg hiervoor het Sleepanker. Deze havenonderscheiding is voor personen die zich lange tijd hebben ingespannen voor de ontwikkeling van de haven.

(Foto: Flickr / BertKnot)

Lees ook:

In 2024 in Ahoy: het WK Shorttrack

Back To Top
Zoeken