skip to Main Content

‘Maak Oud-Zuid beschermd stadsgezicht’

Niet alleen Plan Zuid, maar ook buurten als De Pijp, de Diamantbuurt en Oud-Zuid moeten beschermd worden tegen de huidige bouwwoede.

ZUID – Erfgoedvereniging Heemschut wil dat onder meer Oud-Zuid een beschermd stadsgezicht wordt. Samen met het Cuypersgenootschap en Genootschap Amstelodamum dringt Heemschut er op aan deze ‘kwetsbare buurten’ te beschermen zodat ze zich kunnen ontwikkelen mét bescherming van de aanwezige waarden. Plan Zuid, van architect Berlage, is al een beschermd stadsgezicht. Heemschut wil nu ook dat De Pijp, de Vondelparkbuurt en de Amsteloevers er hetzelfde blijven uitzien. Een aantal jaar geleden werd een dergelijke aanvraag bij het Rijk nog afgewezen, maar Heemschut wil dat dit wordt herzien. ,,De aantrekkende economie en het gebrek aan regelgeving voor het behoud hebben enorme gevolgen. Door groot- en kleinschalige bouwactiviteiten verdwijnen, vaak tot woede van omwonenden, langzaam maar steeds meer karakteristieken van deze gebieden”, aldus Heemschut op de eigen website.

‘Mix van bemoeienis’

Typerend voor Oud-Zuid is dat het een uitbreidingsgebied is uit de tweede helft van de negentiende eeuw, van nog voor de Woningwet. Daardoor is het een mix van bemoeienis van de overheid, met woningen voor gegoede burgers, arbeiders en middenstanders. Eigenlijk is het volgens Heemschut een mozaïek van buurten, en een tegenhanger van de strakke vormen van Plan Zuid van Berlage. Daardoor is deze buurt zo uniek.

Back To Top
Zoeken