skip to Main Content

LUMC test effect van huidvaccinatie

Binnenkort Huidvaccinaties?

Het LUMC doet onderzoek naar het toedienen van coronavaccins via de huid. De eerste resultaten zijn positief. Maar wat is het voordeel..?

LEIDEN – Kan het coronavaccin via de huid worden toegediend en kunnen op die manier meer mensen met minder doses vaccin worden gevaccineerd? Het Leids Universitair Medisch Centrum doet onderzoek. En de eerste resultaten zien er veelbelovend uit. Normale vaccinaties gaan via de spier, huidvaccinaties via de huid. Deze manier van vaccineren wordt niet altijd gebruikt omdat de methode niet bij elk vaccin werkt. Daarom wordt er nu bij het coronavaccin eerst onderzoek naar gedaan. Het voordeel van huidvaccinaties ten opzichte van spiervaccinaties is dat slechts een vijfde van de normale dosis vaccin nodig is. Het eerste stadium van de tests zisijn afgerond en het tweede bijna. In het eerste stadium werd slechts een tiende van de vaccinatie toegediend. Anna Roukens, internist-infectioloog van het LUMC en onderzoeksleider: ,,Omdat alle deelnemers uit stadium 1 significante hoeveelheden antistoffen aanmaakten, is de verwachting dat dit bij een vijfde van de dosis al helemaal het geval zal zijn.”

Schaarste

De vaccinatiestrategie gaat in Nederland voortvarend, toch is het onderzoek naar deze vaccinatiemethode zinvol. Roukens: ,, In grote delen van de wereld is nog vaccinatie-schaarste. Met dezelfde hoeveelheid vaccin kunnen straks vijf keer meer mensen worden gevaccineerd.” In het derde stadium van het onderzoek wordt, net als in het tweede stadium, de beoogde twintig procent van een normale vaccinatie gebruikt. In het derde teststadium wordt een grotere testgroep gebruikt en wordt er gebruik gemaakt van verschillende vaccinatietechnieken.

Donateurs

Het geld voor het onderzoek is verkregen via crowdfundingsactie #wakeuptocorona. Dat is een crowdfundingsactie voor onderzoek naar het coronavirus. De actie heeft al meer dan €1 miljoen opgehaald en loopt nog steeds: bit.ly/wakeuptocorona. Roukens: ,,Dankzij al deze donateurs kunnen we ontzettend veel nuttig werk doen.”

(Foto: Flickr / Marco Verch & Flickr / We Like Sharing)

Lees ook:

Internationale basisschool komt naar Leiden

Back To Top
Zoeken