skip to Main Content

Lezen over het Amsterdamse Bos

In een nieuw boek over het Amsterdamse bos staat de rijke geschiedenis beschreven. De aanleiding? Het 85-jarig jubileum van het hoofdstedelijke bos.

ZUID – Er is een boek uitgekomen over de geschiedenis van het Amsterdamse Bos met de titel ‘Het Amsterdamse Bos – Een geschiedenis’. Het is verschenen ter gelegenheid van het 85-jarige bestaan van het Bosplan. In het boek kunnen fans van het bos lezen hoe het is ontstaan vanaf het eerste schetsontwerp van de stedenbouwkundigen Cornelis van Eesteren en Jakoba Mulder. Het tweetal haalde zijn inspiratie uit de grote landschapsparken in Engeland. Daar viel hen op dat daar veel glad gemaaide gazons waren, zónder hekken, zoals destijds gebruikelijk was in parken, zoals het Vondelpark. Het gebruik van grasvelden keken Mulder en Van Eesteren af van de Engelsen, het idee voor de naaldbomen op de heuvel komt uit het Schwarzwald. De architecten van het park waren hun tijd ver vooruit. Over de groene weiden waar Amsterdammers konden picknicken en voetballen, schreef Jacoba Mulder: ,,Dit vrij mogen gaan over de vlakten is psychologisch van grote waarde.” De heuvel, het centrale punt, doet denken aan de Duitse wouden. Daarentegen doet de entree van het Amsterdamse Bos, met de lindenbomen, weer denken aan een oprijlaan van een landgoed.

Biodiversiteit
Op zijn beurt inspireert het Amsterdamse Bos tegenwoordig weer andere ontwerpers. Uit landen als China, Zuid-Korea, Italië en Engeland komen tegenwoordig delegaties om te zien hoe Amsterdam natuur en recreatie hier combineert. En er valt ook echt wat te zien! Zo is er een enorme biodiversiteit met dieren als ringslangen en ijsvogels. Sophia Dupon en Jouke van der Werf schreven het boek dat is uitgegeven door uitgeverij Thoth. Het boek kost €15 en is verkrijgbaar bij de boekhandel.

Back To Top
Zoeken