skip to Main Content

Leve de portiekflat! 

Van het idee dat de portiekflat het stiefkindje van de stadsvernieuwing is, beginnen architectuurhistorici terug te komen. Nu moeten woningbouwcorporaties er nog in gaan geloven dat de portiekflat zeer waardevol is. 

NIEUW-WEST – Vlakbij de U.J. Klarenstraat in Slotervaart, een wijkje bij het Slotervaartziekenhuis, wordt binnenkort een heel plein met portiekflats tot gemeentelijk monument verklaard. Blijkbaar is er hernieuwde interesse voor dit type woningen uit de jaren vijftig, waar Nieuw-West en veel andere naoorlogse wijken vol mee staan. Ze zijn het symbool voor het optimisme van de jaren vijftig, maar ook voor de teloorgang van de idealen van toen. Want veel van deze woningen zijn niet bepaald de pronkstukken van woningcorporaties, die houden zich liever bezig met het restaureren van gebouwen uit de Amsterdamse School. De meeste portiekflats zijn daarom halfslachtig opgeknapt. ,,Zonder enig respect voor de architectonische kwaliteit”, zo schrijft het Van Eesterenmuseum, dat op 30 oktober een hele avond besteedt aan dit type woningbouw. Maar wat te doen? Slopen? Liever niet. Want zoals in de U.J. Klarensstraat kan behoud en zorgvuldige transformatie een geweldig resultaat opleveren. Volgens architectuurhistoricus Vincent van Rossum (de broer van…) is de U.J. Klarensstraat ‘de toekomst van de stadsvernieuwing in Amsterdam’. Of hij daarin gelijk in heeft?

De transformatie
Misschien komt het antwoord op die vraag van architectuurhistorici Patricia van Ulzen en Jeroen Schilt en architect Arjan Gooijer, die al veel van dit soort stadsvernieuwingsprojecten op zijn naam heeft staan. Voor de transformatie van de U.J. Klarensstraat ontving Gooijer in 2015 de architectuurprijs van de gemeente Amsterdam. Op deze avond zijn ook vertegenwoordigers van woningcorporaties aanwezig, met bezit in Nieuw-West. Zij zullen aan het einde van de avond ingaan op de vraag of zij een toekomst zien voor de portiekflat. Van de Alliantie is dat Lysanne ter Brugge, van Rochdale Eric Nagengast en namens Stadgenoot Pim de Ruiter of Xander van Beers.

Back To Top
Zoeken