skip to Main Content

Leidens Ontzet wordt net even anders

Leidens Ontzet Is Enorm Populair.

Door de enorme drukte die met het Leidens Ontzet gepaard gaat, heeft de gemeente besloten maatregelen te nemen. Wat verandert er voor de horeca..?

LEIDEN – De drukte tijdens het Leidens Ontzet liep de afgelopen jaren soms de spuigaten uit. Daarom grijpt cultuurwethouder Yvonne van Delft in om de veiligheid van bezoekers te garanderen. Ze legde de gemeenteraad twee nieuwe varianten van het Leidens Ontzet voor. Eén waarbij de traditionele feesten in de binnenstad plaatshebben en waar ook terrassen zullen staan – de overige feesten zijn dan buiten de binnenstad. In de tweede variant werd de viering gehouden zoals vanouds, maar zou er een externe organisator worden aangetrokken voor het feest in het gebied Nieuwe Rijn/Hooglandse Kerkplein. Ook zouden er op andere locaties kleinere evenementen mogelijk worden gemaakt. De gemeenteraad koos voor de eerste variant. De kern van het ingrijpen is het spreiden van de bezoekers. Wethouder Van Delft wil daarom dat de horeca die aan het water liggen alleen terrassen gaan voeren. Podia, bands en overkappingen zijn daar nadrukkelijk niet toegestaan.

Eventueel live

De muziek organiseert de gemeente zelf vanaf varende boten op de grachten. Voor de horeca die niet aan de grachten ligt, is het verhaal net even anders. Zij mogen een evenementvergunning aanvragen voor achtergrondmuziek op het terras, dit kan eventueel live worden gespeeld. Er worden wel strenge normen gesteld aan het volume. De horeca heeft aangegeven zich in het plan te kunnen vinden, maar gaf aan ook graag overkappingen te willen plaatsen. De gemeente gaat hier niet in mee. Ook is er gekeken naar een feest voor jongeren. Dat wordt in de nacht van 2 oktober buiten de binnenstad georganiseerd. Hierover gaat de gemeente in gesprek met een professionele organisator.

(Foto: Flickr / FaceMePLS)

Lees ook:

LUMC test effect van huidvaccinatie

Back To Top
Zoeken