skip to Main Content

Leerlingen Stedelijk Gymnasium winnen Smokefree Challenge

Leerlingen Van 1E Hebben De Sigaretten Afgezworen!

Om te voorkomen dat leerlingen vroeg starten met roken is de Smokefree Challenge in het leven geroepen. Leerlingen van het Stedelijk Gymnasium wonnen deze challenge…

HAARLEM – Leerlingen van klas 1E van het Stedelijk Gymnasium Haarlem kregen van wethouder Marie-Thérèse Meijs (gezondheid) de Smokefree Challenge Award. Deze award is een initiatief van het Trimbos-instituut. De challenge is bedoeld voor leerlingen van de eerste en tweede klas van de middelbare school. Het maakt niet uit of ze praktijkonderwijs volgen of het vwo. Klassen worden in hun geheel ingeschreven. Leerlingen en de docent ondertekenen samen een handtekeningenposter. Drie keer vult de docent in hoeveel leerlingen er in een klas wel of niet roken. Dit gebeurt in november, januari en maart. Ook maakt een creatieve opdracht deel uit van de challenge. De scholieren mogen zelf bedenken hoe ze die invullen, aan de hand van kaders die de docent krijgt.

Efteling                                                                                    

De GGD kan bij de challenge ondersteuning bieden. De meeste jongeren starten tussen de twaalf en zestien jaar met roken. Eerdere onderzoeken lieten zien dat een wedstrijd zoals deze ertoe leidt dat jongeren niet of later beginnen met roken. Dat is positief. Immers, uit onderzoek blijkt dat als jongeren later gaan roken, de kans groter is dat ze er ook weer mee stoppen. De winnende klas van het Stedelijk Gymnasium heeft de challenge volgehouden én de leukste creatieve opdracht gemaakt. Het is een video waarin een sigaret geheel in Minecraft-stijl tot ontploffing is gebracht. Minecraft is een populair videospel waarbij spelers, afhankelijk van het speltype, proberen te ‘overleven’ of de mooiste creaties maken. De winnende klas mag een dag naar attractiepark de Efteling.

(Foto: Marisa Beretta)

Lees ook:

GGD Kennemerland heeft vaccinatiereservelijst

Back To Top
Zoeken