skip to Main Content

Leerlingen Cygnus Gymnasium in de prijzen? 

Twee leerlingen van het Cygnus Gymnasium aan de Vrolikstraat hebben een van de beste VWO-profielwerkstukken van Nederland geschreven.   

 

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) kiest ieder jaar de 12 beste profielwerkstukken van het land. Leerlingen Moos Nijssen en Fettah El Bardai van het Cygnus Gymnasium wonen in de categorie Natuur & Techniek. Moos Nijssen en Fettah El Bardai vroegen zich voor het profielwerkstuk af aan welk hulmiddel blinden en slechtzienden daadwerkelijk behoefte hebben. Daarvoor ontwikkelden ze een handzaam en betaalbaar apparaat dat op basis van ultrasone golven helpt navigeren. Met trillingen wordt gewaarschuwd voor obstakels, waardoor overige zintuigen met rust worden gelaten. Het prototype dat Moos en Fettah ontwikkelden werkte ook echt. Met betere materialen willen ze uiteindelijk een robuuster exemplaar maken. 

 

Donorvader 

Deze week wordt bepaald welke van de 12 beste profielwerkstukken op plek 1, 2 en 3 terecht zijn gekomen. Opvallend is dat van de 12 genomineerde VWO-leerlingen uit het land maar liefst drie uit Amsterdam komen. De andere zitten op het Spinoza Lyceum in Zuid en het Cartesius Lyceum in West. De leerlingen schreven hun profielwerkstuk over een persoonlijke zoektocht naar een donorvader, de visie in de lesboeken geschiedenis op Indonesië 1945-1949, de explosieve groei van supermarktketen Jumbo, genderneutraal onderwijs en een wiskundige formule voor een melodie. Met deze jaarlijkse prijs wil de KNAW  wetenschappelijk denken in het voorgezet onderwijs stimuleren. 

Back To Top
Zoeken