skip to Main Content

Kunstenares Fré Cohen in Het Schip

Fré Cohen.

Fré Cohen was een beeldbepalende vrouw in de grafische mannenwereld. Ze maakte krachtig werk met de idealen en vormtaal van de Amsterdamse School. Museum Het Schip staat stil bij haar leven en werk van deze Joodse kunstenares.

WEST – Fré Cohen (1903–1943) was een zeer succesvolle vrouw in de grafische mannenwereld. Museum Het Schip, Oostzaanstraat 45, brengt vanaf 2 november een indrukwekkende overzichtstentoonstelling over het leven en werk van deze Joodse kunstenares. Zij illustreerde duidelijk de idealen en vormtaal van de Amsterdamse School. De overzichtstentoonstelling in Museum Het Schip is opgedeeld in een twintigtal thema’s. Van haar jeugd tot haar tragische, zelfgekozen dood. De bezoeker krijgt daardoor een diepgaand en pakkend beeld van haar leven en werk.

Amsterdamse School

Lange tijd werkte Cohen in de stijl van de Amsterdamse School. Net zoals de architecten en kunstenaars van Wendingen ontwierp ze haar eigen letters, geblokt, afgewisseld met zwierende lijnen. Cohen was een zeer zelfstandige vrouw en kon als ontwerpster gedecideerd zijn in haar beslissingen. Dat werd haar door de (mannelijke) drukkerswereld niet altijd in dank afgenomen. Zij voelde zich echter aangetrokken door de strijd voor gelijke rechten, was strijdbaar en deed vaak de vormgeving voor vrouwenverenigingen.

Joods

Fré Cohen groeide op in een Joodse omgeving. De Joodse symboliek komt ook regelmatig terug in haar werk. In de jaren dertig zette ze zich actief in voor vluchtelingen uit Duitsland. De Duitse inval in Nederland, 10 mei 1940, en de anti-Joodse maatregelen veranderden haar leven ingrijpend. Op haar laatste onderduikadres werd ze op 10 juni 1943 opgepakt. Uit angst voor wat haar te wachten stond, nam ze pillen met gif in, waaraan ze twee dagen later overleed. Ze was nog geen veertig jaar oud. Naast de overzichtstentoonstelling verzorgt Museum Het Schip ook lezingen over Fré Cohen, workshops en rondleidingen langs Joods cultureel erfgoed. Meer informatie op hetschip.nl.

(Foto: Wikimedia Commons / Collectie Peter van Dam)

Lees ook…

Kledingbank Amsterdam West timmert flink aan de weg!

Back To Top
Zoeken