skip to Main Content

Kunnen we straks zwemmen in de Sloterplas?

Door de drukte op het Sloterstrand, is de kwaliteit van het zwemwater daar behoorlijk achteruitgegaan. Het stadsdeel neemt maatregelen.

NIEUW-WEST – Als het van de zomer warm wordt, is de kans groot dat de Sloterplas wordt geplaagd door blauwalg. Dit ondanks een scherm met zogenaamde quaggamossel. Dit beestje moet blauwalg voorkomen. Het scherm veroorzaakt echter weer andere problemen voor de kwaliteit van het zwemwater. Het is namelijk ook een rustplaats voor vogels, die daar hun uitwerpselen achterlaten. Ook rommel, achtergelaten door badgasten, trekt extra vogels en ongedierte aan die het water vervuilen. Vorig jaar werd meerdere malen een verhoogd bacteriegehalte gemeten in het water. De oorzaak kan de extreme droogte zijn, waardoor er weinig aanvoer was van vers water. Een andere oorzaak zou de grote populariteit van de Sloterplas in de zomer kunnen zijn. De kwaliteit van het zwemwater is vorig jaar in elk geval behoorlijk achteruit gegaan. Zelfs zó erg dat de provincie, die erover gaat, een negatief zwemadvies geeft voor de Sloterplas. Liefhebbers kunnen zwemmen, maar hen wordt aangeraden wel de meest recente watercontrole op zwemwater.nl te checken.

Voerverbod

De gemeente neemt ook een aantal maatregelen. Ze gaat onder meer een voerverbod op het Sloterstrand uitvaardigen. Ook mogen er al een tijdje geen honden meer komen op het strand en wordt de vogelwering verbeterd zodat ze dieren niet meer op het mosselscherm gaan zitten. Verder worden bezoekers gestimuleerd hun afval op te ruimen en komen er verbeterde toiletvoorzieningen. Bezoekers wordt ook aangeraden hun kleine kinderen een zwemluier aan te trekken.

Hulp van bezoekers

Dagelijks bestuurder Erik Bobeldijk hoopt verder op een zonnige, maar niet al te droge zomer. ,,Wij gaan maatregelen nemen om het water zo schoon mogelijk te houden. En we rekenen op de hulp van bezoekers zodat we allemaal kunnen genieten van het mooie stadsstrand in Nieuw-West.”

Back To Top
Zoeken