skip to Main Content

Kruisweg in binnenstad leidt tot bezinning

Een moderne verbeelding van de Kruiswegstatie is te vinden op een kerkenroute door de hele binnenstad. Het einde is het omstreden ‘rode raam’ in de Oude Kerk.

CENTRUM – Art Stations of the Cross is een kunstproject in de binnenstad dat de bezoeker tijdens de ‘Veertigdagentijd’ laat reflecteren op actuele vormen van onrecht. De naam van het kunstproject refereert aan de rooms-katholieke traditie om op Goede Vrijdag, de laatste vrijdag van deze vastenperiode voorafgaand aan Pasen, langs veertien kruiswegstaties, die Christus’ veroordeling, kruisiging en graflegging uitbeelden. Zeven Nederlandse en zeven buitenlandse, christelijke en niet-gelovige kunstenaars doen mee. Zo hangt er bij het Maria-altaar in de Nicolaaskerk bij het Centraal Station het schilderij ‘Madonna del Mare Nostrum’: een vrouw met kind, omwikkeld met het goudkleurige folie waarmee bootvluchtelingen vaak aan land komen. De Syrisch-orthodoxe kerk aan de Keizersgracht heeft een verzameling uitspraken van vluchtelingen op de muur in het oeroude lettertype codex. In de Waalse kerk zijn vijf verlichte boten opgehangen, gemaakt van doeken, takken en huiden. De boten zijn beschilderd met teksten over milieurampen als smeltende ijskappen. In de Oude Kerk wordt de laatste statie verbeeld: Jezus wordt in zijn graf gelegd. Daarvoor dient het rode raam dat vorig jaar is aangekocht en waartegen veel protesten zijn geweest.

Reflectie

In dagblad Trouw liet programmacoördinator Klaas Holwerda over dit bijzondere project weten: ,,Voor bezoekers moet het lopen langs de kunstwerken voelen als een pelgrimstocht. Door het wandelen kom je tot bezinning. De kunstwerken nodigen uit tot reflectie op lijden, niet alleen dat van Jezus maar ook hedendaags lijden, zoals dat van uitbuiting in de prostitutie of de ontberingen van vluchtelingen.” De hele route van deze kruiswegstatie door de binnenstad staat op artstations.org. Het is ook mogelijk mee te doen met een rondleiding op 18 april.

Back To Top
Zoeken