skip to Main Content

Koningin van de Voedselbank

Verhalen van bewoners uit Noord zijn de inspiratiebron voor De Koningin van de Voedselbank van theatergezelschap Parels voor de zwijnen. Wegens succes komt dit stuk in februari weer terug.

NOORD – De Theaterkrant gaf het stuk vier van de maximaal te behalen vijf sterren. ,,Een groot feest”, schreef recensente Eva van der Weerd. Maar net als andere journalisten – Trouw, Het Parool – ziet ook zij dat het niet alleen maar een lollig stuk is: De Koningin van de Voedselbank doet ook pijn. Het stuk gaat over mensen die proberen te overleven in een wereld die steeds duurder en complexer wordt. Elke dag voelen deze mensen weer dat ze te weinig geld en ruimte hebben. Wat hen in deze volksbuurt in Noord op de been houdt, is hoop en humor. De voorstelling speelt zich af in een nagebouwde Voedselbank waar op dat moment een diner wordt gehouden voor een bijzondere vrijwilligster. Het publiek schuift aan, terwijl de verhalen door de lucht vliegen. Zo willen de makers een ‘uniek kijkje’ geven in de wereld van de Voedselbank. Uit Van der Weerds recensie blijkt dat dit is gelukt: ,,Het is bekend dat er in Amsterdam-Noord veel armoede en schuld is, maar nu krijgt de armoede een gezicht.”

Succes

De rollen worden gespeeld door tien (ex-)cliënten van de Voedselbank en door acteurs. Ze staan onder regie van Saskia Huybrechtse, artistiek leider en oprichter van theatergezelschap Parels voor de Zwijnen. Via toneelstukken wil ze Amsterdamse verhalen vertellen die nú verteld moeten worden, bijvoorbeeld om elkaar beter te begrijpen. Uit de toelichting bij het stuk blijkt dat de bewoners uit Noord en hun verhalen haar hebben geïnspireerd tot De Koning van de Voedselbank. Omdat de voorstelling vorig jaar lovende recensies kreeg en razendsnel was uitverkocht, wordt het stuk van 8 tot en met 24 februari weer opgevoerd op drie locaties in Noord. Reguliere tickets à €25, inclusief driegangendiner. Zie: parelsvoordezwijnen.com

 

Back To Top
Zoeken