skip to Main Content

Koekjes van Holtkamp aan de Herengracht

Het echtpaar Willet-Holthuysen vierde in de 19e eeuw altijd uitbundig Kerstfeest. Patissier Cees Holtkamp serveert in het museum tea met lekkernijen van toen.

CENTRUM – Nog twee weken wachten en dan heeft Museum Willet-Holthuysen de kerstsfeer van weleer. In het historische pand aan Herengracht 605 is vanaf 1 december te zien hoe het vermogende echtpaar Willet-Holthuysen in de negentiende eeuw Kerstmis vierde en hoe zij hun imposante woning versierden. Zo ziet de eetkamer eruit alsof de familie zó aan tafel zal gaan. Kerst betekende ook in de negentiende eeuw gezelligheid en samenzijn met vrienden en familie. Het echtpaar kreeg in de kersttijd veel bezoek. Vaak werd er dan thee geserveerd en gedronken. Daarvoor werden de mooiste serviezen tevoorschijn gehaald. In de kleine salon van Museum Willet-Holthuysen is tijdens ‘Kerst in Willet’ een compleet achttiende-eeuws Duits theeservies, uit de eigen collectie van het echtpaar Willet, uitgestald. Op 9 en 16 december kunnen bezoekers zelf ervaren hoe theedrinken in de negentiende eeuw ging. Banketbakker Cees Holtkamp maakt voor de speciale afternoon teas die in Museum Willet-Holthuysen plaatsvinden lekkernijen die in de negentiende eeuw bij de thee werden genuttigd.

Amsterdamse boterkoek

In historische kookboeken zocht Holtkamp recepten van zoetigheden van toen. Hij maakt daarvoor Amsterdamse boterkoek, Moskovische tulband, Franse Quadrille, spoorbanket en boterkransjes. Kerst in Willet is van 1 december 2018 tot en met 9 januari 2019. Meer informatie over de afternoon teas is te vinden op de website van Museum Willet-Holthuysen.

Back To Top
Zoeken