skip to Main Content

Kleine operaties in sfeervolle OLVG-lounge

Kleine operaties vinden in het OLVG West tegenwoordig plaats in een zogenaamde lounge. Een stuk efficiënter en comfortabeler voor de patiënten.

WEST – OLVG locatie West heeft onlangs een zogenaamde OK-Lounge geopend. Het is de eerste afdeling waar dagbehandelingen en ‘bijkomen uit de narcose’ plaatsvinden in dezelfde ruimte. De lounge is bedoeld voor iedereen die een kleine operatie onder dagbehandeling moet ondergaan. Deze patiënten hoeven niet meer naar een verpleegafdeling. De lounge moet voelen als een woonkamer. De ruimte is met zachte kleuren ook als zodanig ingericht. Omdat een operatie voor de meeste mensen een spannende gebeurtenis is, is in de operatiekamer alles gericht op ontspanning. Voorbereiding en nazorg vinden plaats in dezelfde comfortabele ruimte. Patiënten hoeven niet meer naar de uitslaapkamer en verpleegafdeling voor de voorbereiding en nazorg. Dit scheelt veel onnodig logistieke bewegingen. Volgens het ziekenhuis bespaart de nieuwe werkwijze veel tijd en zorgt het bij de patiënt voor rust en ontspanning. Meteen na de operatie krijgen patiënten ook meteen de pijnstillers mee naar huis, zodat ze niet hoeven terug te komen. Ook dat is efficiënter voor alle partijen.

Boterham smeren

Voor het ziekenhuis zijn er alleen maar voordelen. Door de ‘recovery’ en dagbehandeling samen te voegen, zijn er kortere lijnen tussen chirurg, anesthesioloog, dagbehandelings- en recoveryverpleegkundigen en fysiotherapeut. Zij werken zij aan zij, in plaats van na elkaar en op verschillende afdelingen. Hierdoor worden overdracht en afstemming makkelijker. Behalve dat dit tijd scheelt, komt het ook de kwaliteit van de zorgt ten goede. ,,Het idee is dat een patiënt na de operatie zo snel mogelijk weer op de been is en zelf zijn boterham smeert”, vertelt Jacqueline Homann, verpleegkundige op de OK-Lounge op de website van het OLVG.

Back To Top
Zoeken