skip to Main Content

Restaurant tip: The Pom Bar

In Amsterdam wemelt het van de spannende restaurants, cafés, traiteurs en andere smakelijke plekken. In de rubriek City Taste lees je erover. Vandaag: The Pom Bar.

Bij een echt Surinaams feestje mag pom niet ontbreken. Ook al kost het uren om deze ovenschotel op basis van een tropisch knol, pomtayer, te maken. In de vorig jaar geopende zaak van Carolyn Fung-Patandin en haar dochter Tanusja Mussendijk speelt dit gerecht de hoofdrol: The Pom Bar. ,,Dit is de eerste Pom Bar van Nederland”, zegt Fung. ,,Maar zeker niet de laatste.” Ze zegt het zo stellig dat ik meteen een heel pom-concern voor me zie.
Om de pom te maken, hebben de dames de Surinaams-Creoolse kok Marcel Acton ingeschakeld. Fung: ,,Officieel is Marcel geen familie, maar het voelt wel zo. Ik ken hem al eeuwen; als we een familiefeestje hadden, kookte hij.” De kok heeft het recept van zijn oma en tante uit Paramaribo en bereidt drie soort pom: kip, vis, veganistisch. Hij verwerkt het gerecht in kroketten, bitterballen en complete maaltijden.

Roomtoetje
Wij bestellen de basis pom: witte rijst, pom-kip, groente, sambal en twee sappige stukken kip (12,50 euro). De pom eet weg als een roomtoetje: satijnzacht, ‘snoepjeszoet’, iets kleverig. Voor extra pit is er een frisse sambal. Even later krijgen we ook nog leversambal, een mengsel van pepertjes, gebakken aardappel en kippenlever. Alsof ik spekjes met een lichte leversmaak eet. Niet mijn ‘ding’ – zelfs dat vleugje lever is mij al te heftig – maar mijn tafelgenoot glundert.
Terwijl we eten komt de een na de andere Surinaamse man eten afhalen: pom, de dagsoep, moksi alesi, rijst met vis in tomatensaus. Vrouwen gaan voor iets lichters, zoals een tropische salade of een broodje met garnalen-kousenband of bakkeljauw. Eigenlijk is het zonde om hier alleen maar af te halen. The Pom Bar met zijn turquoise muren, jaren 80-muziek en spannend interieur van Surinaamse poppen, Boeddhabeeld en mini-Eiffeltoren is namelijk een erg blij plek. Volgens mij is het hier ook nog eens vele graden warmer en zwoeler dan buiten.

Adres: Cabralstraat 49H, 1057 CE Amsterdam
Openingstijden: di – vrij 15.00 – 21.30 uur, za, zo 14.00 – 22.00 uur
Telefoon: 020-3709.263

Website: thepombar.com

 

Back To Top
Zoeken