skip to Main Content

Keti Koti Festival in Oosterpark  

De Black History Month is bijna afgelopenKeti Koti komt eraan! Op 1 juli wordt dan de afschaffing van de slavernij herdacht én gevierd. Hoe ziet het programma in het Oosterpark eruit

OOST – Het begrip Keti Koti komt uit het Sranantongo en betekent ‘Verbroken Ketenen’. De naam verwijst naar 1 juli 1863, de dag waarop in de toenmalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen de slavernij werd afgeschaft. Op die manier werd een zwarte periode in de Nederlandse geschiedenis afgesloten. Deze Surinaamse nationale feestdag wordt in Amsterdam op grootste wijze gevierd.  

Witte parasols
Een vast onderdeel is Bigi Spikri (‘Grote Spiegel’), een kleurrijke optocht in traditionele kleding, waarbij de vrouwen vaak kleine witte parasols met zich meedragen. Ook wandelen er brassbands en looporkesten mee. De stoet vertrekt om 11.00 uur vanaf het Waterloopplein en is rond 12.00 uur bij het Oosterpark. Van 13.00 tot 14.30 uur wordt in dit park bij het Monument van het Nederlands Slavernijverleden en Erfenis stilgestaan bij de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen. Daarna barst om 15.00 uur het Keti Koti Festival los.
 

Glennis Grace 
Tot 21.00 uur staan er honderd kraampjes in het Oosterpark, het gros daarvan verkoopt lekkernijen als bara’s, broodjes pom, bami en nasi. Daarnaast zijn er optredens van artiesten, waaronder Winne eGlennis Grace. Rapper Winne scoorde met nummers als W.I.N.N.E en Alles wat ik wil. Grace is al jarenlang een de beste zangeressen van ons land. Haar deelname aan America’s got talent bezorgde haar wereldroem (zie verder: ketikotiamsterdam.nl). Als ‘opwarmer’ voor Keti Koti kun je nog tot en met 29 juni naar een van de activiteiten van de Black History Month. Tijdens deze maand worden vele facetten van de thema’s kolonialisme en slavernij belicht, onder meer door dialogen en theaterstukken. Het volledige programma vind je op untold.nl. 

Back To Top
Zoeken