skip to Main Content

Kano’s Plastic Spotter mogen blijven

De Plastic Spotters Maken De Leidense Wateren Schoon.

De kano’s van Plastic Spotter mochten niet meer aan de Oude Vest liggen. Vreemd, want de vrijwilligers ruimen met de kano’s juist rotzooi in het water op. Een creatieve oplossing brengt nu uitkomst.

LEIDEN – In Leiden vissen kanoërs afval uit het water. Dat doen deze mensen in het kader van project Plastic Spotter, een project dat in 2018 startte en inmiddels ruim vierhonderd vrijwilligers telt. Lokaal afval wordt uit de grachten gehaald, maar tevens wordt data verzameld om het wereldwijde plasticprobleem aan te pakken. Het project kreeg zelfs internationale aandacht, onder andere van National Geographic en de Engelse krant The Guardian. Maar Plastic Spotter dreigde even zelf in het water te vallen. Deze zomer kreeg initiatiefnemer Auke-Florian Hiemstra een brief dat hij de kano’s aan de Oude Vest binnen twee weken moest weghalen. Door nieuwe regels moeten kano’s een ligplaatsvergunning hebben. ,,Einde project?”, vroeg Hiemstra zich op Twitter af.

Passende oplossing

Verantwoordelijk wethouder Yvonne van Delft gaf aan dat ze initiatief Plastic Spotter belangrijk vindt, maar dat ze geen ruimte zag om de plekken te legaliseren binnen de ligplaatsverordening. De Partij voor de Dieren diende in samenwerking met Partij Sleutelstad en GroenLinks een motie in waarin de wethouder werd opgeroepen zich in te spannen voor een passende oplossing. Van Delft heeft nu voorgesteld een hardheidsclausule in de ligplaatsenverordening op te nemen die het college de mogelijkheid biedt een uitzondering op de regels te maken. De wijziging neemt wel enige tijd in beslag, tot die tijd worden de kano’s van Plastic Spotter aan de Oude Vest gedoogd.

(Foto: Plastic Spotter)

Lees ook…

Leidens Ontzet wordt net even anders

Back To Top
Zoeken