skip to Main Content

Johan Cruijff Arena zet de toon op grasgebied

Dankzij een superslim computersysteem is de grasmat van de Johan Cruijff Arena altijd topfit. Het systeem is zó uniek dat er nu wordt onderzocht of dit ook kan worden gebruikt bij andere clubs in het Nederlandse betaald voetbal.

ZUIDOOST – Onder de grasmat in de Johan Cruijff Arena liggen vijftien sensoren die de kwaliteit monitoren van de bodem waarop het gras moet groeien. Daarnaast houden een weerstation op het veld en vier weerstations in het dak het groeiklimaat bij. Op het dak en op het veld leggen lichtsensoren vast of er voldoende licht op het gras komt. Aan de hand van deze gegevens én metingen door een grasteam registreert een computer 24 uur per dag de gezondheid en kwaliteit van het veld. Verzorgers kunnen op een dashboard zien wanneer de grasmat voeding, licht of water nodig heeft. Sinds zij beter kunnen inschatten wat de conditie van het gras is, is de kwaliteit verbeterd. Ook namen de onderhoudskosten af en werd grondstofverspilling voorkomen. Het grasmatsysteem in de Arena is zó uniek dat het de belangstelling van de KNVB heeft gewekt. De Voetbalbond gaat het monitoringssysteem inzetten op de trainingsvelden van het Nederlands elftal in Zeist en overweegt een stap verder te gaan; de bond denkt erover om het als basis te laten dienen voor andere clubs in het Nederlands betaald voetbal. Maar voordat het zover is, wil de KNVB eerst onderzoek doen. Samen met Wageningen University & Research wil de Voetbalbond bepalen of het systeem clubs in het betaald voetbal kan helpen hun grasmat te optimaliseren. Dit onderzoek wordt medegefinancierd door een subsidie uit het programma ‘Sportinnovator’, dat is opgezet door het ministerie van VWS. De Arena helpt de KNVB bij dit onderzoek.

Expertise

Ook internationaal is er veel belangstelling voor de grasmat van de Arena. Buitenlandse voetbalstadions, waaronder de speelstadions voor EURO, komen regelmatig langs om te leren van de kennis en expertise van de grasspecialisten.

Back To Top
Zoeken