skip to Main Content

Joggend langs herdenkingsplekken

Joggend Langs Herdenkingsplekken

Lopend Vuur herdenkt oorlogsslachtoffers, in het bijzonder verzetsmensen en Amsterdammers die leden onder de Hongerwinter. Dat doen ze op een bijzondere manier…

NIEUW-WEST – Hardlopers kunnen tijdens de Dodenherdenking op 4 mei hardlopend langs de herdenkingsplekken van de Tweede Wereldoorlog. De tocht loopt langs Meer en Vaart, Sierplein en Plein ‘40-’45. De loop is ongeveer 8,5 kilometer en start om 18.30 uur op alle drie de plekken. De tocht voert langs de herdenkingsplekken in Nieuw-West waar de lopers rozen zullen neerleggen. Om 19.45 uur is de finish op de plek waar de lopers zijn begonnen, alwaar ze de Dodenherdenking kunnen meemaken. Er is naast de hardlooptocht ook een fakkeltocht van Plein ‘40-’45 naar de herdenkingsplaats bij Meer en Vaart. De start is op hetzelfde tijdstip als de hardlooptocht en de finish ook ruim voor de ceremonie om 20.00 uur in de avond.

Brandhout

Herdenkingsloop ‘Lopend Vuur’ is om te herdenken dat Amsterdammers tijdens de oorlog vaak veel moesten lopen om aan voedsel te komen. Nieuw-West bestond destijds voor een heel groot deel nog uit boerenland. Amsterdammers kwamen hier op zoek naar voedsel. Wie wilde overleven moest lopen. Aan het einde van de oorlog gingen hongerige stedelingen hier op zoek naar groenten, kippen en zelfs vee. Bruggen werden gesloopt waarna ze dienden als brandhout. Ook verzetsmensen worden op deze wijze herdacht. Immers, ook zij zagen zich tijdens de oorlog gedwongen om veel kilometers te voet af te leggen, bijvoorbeeld om illegale kranten te verspreiden.

T-shirt

Wie zich wil aanmelden voor de loop kan zich aanmelden voor deze bijzondere herdenkingsloop, kan dat doen bij: ellensomsen@hetnet.nl. Hardlopers moeten in de mail vermelden vanaf welke plek ze willen starten: Meer en Vaart, Sierplein of Plein ’40-’45. De lopers ontvangen een gratis T-shirt. Het is dus handig om ook even in de mail de maat door te geven.

Back To Top
×Close search
Zoeken