skip to Main Content

Indonesië speelt zich in de kijker

Van 15 tot en met 24 augustus is Rialto aan de Ceintuurbaan het epicentrum van World Cinema Amsterdam. Tijdens de tiende editie van dit festival is er speciale aandacht voor films uit Indonesië.

ZUID – Sinds een decennium zijn de beste films uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied te zien tijdens World Cinema Amsterdam. Dit jaar vindt het festival plaats van 15 tot en met 24 augustus. Het door Rialto opgerichte festival voorziet niet alleen in voorstellingen in het fraaie filmtheater aan de Ceintuurbaan 338, maar projecteert ook voorstellingen in de open lucht, op het Marie Heinekenplein. Zoals elk jaar, krijgt één land ruimte om zich extra in de kijker te spelen. Het ‘focusland’ van 2019 is Indonesië.

Pijnlijke geschiedenis
In samenwerking met programmeurs en filmmaker uit het Aziatische land wil de organisatie de actuele stand van zaken in de Indonesische cinema laten zien. Volgens Rialto hebben films uit dit land een ‘verrassend grote diversiteit en thema’s’. Naast films met verhalen over het leven in de grote steden, staan er ook films over de diversiteit van de culturen en gebruiken op de verschillende eilanden op het menu. Ook is er aandacht voor de bijzondere band en pijnlijke geschiedenis die Nederland en Indonesië met elkaar delen. Zo gaat de speelfilm Sultan Agung over de man die bekend staat als ‘Agung de Grote’ en het opnam tegen de Nederlandse overheersers van de VOC. Tjoet Nja’ Dhien gaat over de gelijknamige vrouw die op Atjeh het verzet tegen de Nederlandse kolonialisten leidde.

Eten topchef
In totaal staan er 24 korte en lange speelfilms op het Indonesische programma. Ook zijn er documentaires en is er een debat op zaterdag 17 augustus. Om extra in de sfeer te komen is er in Rialto elke avond eten van topchef Agus Hermawan (Ron Gastrobar Indonesia).

Reguliere bioscoopkaartjes kosten €11 per stuk. Films in de open lucht zijn gratis (donatie gewenst). Info: worldcinemaamsterdam.nl.

Back To Top
Zoeken