skip to Main Content

In Hilton: Bed-in for Peace

Alles kon in het Amsterdam van de jaren zestig. Niet voor niks kozen John Lennon en Yoko Ono onze stad voor hun huwelijksreis. Dit wordt uitgebreid herdacht in het Hilton Hotel.

ZUID – Het is vijftig jaar geleden dat John Lennon en Yoko Ono hun Bed-in for Peace actie hielden in Hilton Amsterdam. Het hotel viert dat met een expositie van vijftig foto’s van hun actie en organiseert op 30 en 31 maart een speciaal Memorial Weekend. Tijdens dat weekend wordt een documentaire vertoond en zijn er optredens in het hotel. Kunstenaars gaan tien dagen lang in de lobby van het hotel aan de slag met het thema. Bezoekers kunnen ook een kijkje nemen in de beroemde John & Joko Suite, misschien wel de beroemdste hotelkamer ter wereld. Op de foto-expositie vertellen bekende fotografen zoals Govert de Roos, Cor Jaring, Nico Koster en Claude Vanheye het verhaal van de honeymoon-met-een-boodschap van het beroemde koppel. John en Ono verbleven in kamer 902 en maakten met Bed-in for Peace een statement voor wereldvrede. In bed maakten John en Joko muziek, tekeningen en slogans en gaven ze interviews. De actie van het kersverse echtpaar was destijds wereldnieuws.

Nieuwe, witte tulp

De foto’s in het Hilton schetsen de context van de woelige tijd in het Amsterdam van de jaren zestig. Behalve het werk van de genoemde fotografen, zit in de tentoonstelling ook niet eerder getoond materiaal uit het archief van Spaarnestad. Een aantal foto’s is ook te koop. Daarnaast zal er in het hotel een nieuwe, witte tulp worden gedoopt, die de naam Peace krijgt.

Back To Top
Zoeken