skip to Main Content

Impuls fietsveiligheid in straten Nieuw-West

Impuls Fietsveiligheid In Straten Nieuw-West

De fietsers in Slotervaart, Geuzenveld, Osdorp en Nieuw Sloten kampen met
dezelfde problemen als in de rest van de stad. Ondanks het voordeel van brede fietspaden in dit uitgestrekte stadsdeel zijn er ernstige ongelukken te betreuren.

NIEUW-WEST – In juni van dit jaar was er een verkeersslachtoffer te betreuren. Een 85-jarige fietser kwam van de richting van de Osdorperweg en verongelukte na een botsing met een auto aan de Vrije Geer, ter hoogte van Ditlaar. De man overleed na het ongeluk in het ziekenhuis. In februari 2017 kwam het 16-jarig meisje Shanelle om het leven bij het oversteken van de trambaan op het kruispunt van de Burgemeester Roëllstraat en de Burgemeester van Leeuwenlaan. Tram 13 reed haar aan. Dat maakte veel los bij de bewoners. Ook nu vroegen ze om maatregelen, waaronder het installeren van stoplichten, omdat het daar vaker misging.

Vooral bij scholen

De bewoners van Nieuw-West vinden dat er te hard in het stadsdeel wordt gereden. Vooral schoolomgevingen zijn kwetsbaar. Ouders maken zich zorgen over de omgeving van een aantal scholen. Stadsdeel Nieuw-West heeft nu beloofd dat er bij alle scholen wordt gekeken hoe het met de verkeersveiligheid is gesteld. ,,Hierbij zal met scholen en ouders worden gesproken om hen van dit knelpunt bewust te maken, omdat ouders ook deels zelf onveilige situaties veroorzaken en alleen gezamenlijk dit probleem kan worden opgelost”, zo schrijft het bestuur in het gebiedsplan 2018. Nieuw-West wil bijvoorbeeld dat alle 50 km-wegen, die niet voldoen aan de veiligheidsnorm voor fietsers, voorzien worden van vrij liggende fiets

paden om het risico te beperken.

Onvoorzichtigheid bij automobilisten, maar ook het onbezonnen gedrag, het aan de laars lappen van verkeersregels, ‘appen’ of de keiharde muziek via een koptelefoon bij fietsers veroorzaken dat risicovolle situaties ontstaan. Plus dat de scooteraars zich weinig aantrekken van het overige verkeer, wat weer tot extra gevaren leidt.

Als onveilig ervaren…

Nieuw-West stelde werk aan de weg in het vooruitzicht: asfalteren van het fietspad aan de Slotermeerlaan en
aanpak van de fietsoversteek bij de
Dr. H. Colijnstraat en Alberdagracht, die door veel bewoners als onveilig wordt ervaren. Maar ook wordt er volop aandacht gegeven aan verkeersvoorlichting aan jongeren en ouderen in de stad.
Dat varieert van het verkeersexamen voor scholieren tot opfriscursussen
voor 65-plussers.

 

Back To Top
×Close search
Zoeken