skip to Main Content

IJtunnel moet fietstunnel worden

De gemeente moet van De IJtunnel een fietstunnel maken. Daarvoor zijn Amsterdammers een petitie gestart. Het idee ontstond na de OV-staking.

Eind vorige maand werd de IJtunnel tijdens de OV-staking als fietstunnel opengesteld. Dit beviel een aantal Amsterdammers zo goed dat deze fietsverbinding met Amsterdam Noord volgens hen altijd zou moeten bestaan.

Klimaatcrisis

Daarom is er een petitie gestart: ‘Maak van de IJtunnel een fietstunnel’. Iedere dag komen er meer handtekeningen bij op Petities.nl. De petitie is opgesteld “uit naam van de fietsende bewoners van Amsterdam en zij die de klimaatcrisis actief willen bestrijden”, aldus het document. De ondertekenaars stellen dat er dringend behoefte is aan een vaste verbinding voor langzaam verkeer tussen Noord en het Centrum. Volgens hen is de IJtunnel een goedkope manier om dat te bewerkstelligen. Bovendien zou dit plan het autoverkeer in de stad verder terugdringen.

Korte termijn

In de petitie, die werd opgesteld door Amsterdammer David Linssen, wordt de gemeente Amsterdam gevraagd om op zeer korte termijn (een deel van) de IJtunnel geschikt te maken voor langzaam verkeer. In ieder geval voor zolang er nog geen andere vaste verbinding is. Op social media liet de Fietserbond Amsterdam weten “de denkrichting te steunen. “Maar, er zijn evenwel (letterlijke) hobbels te nemen, en openstelling kan niet meer zijn dan een aanvulling op de veerponten.”

Back To Top
Zoeken