skip to Main Content

IJburg in actie voor Zuiderzee-Vis  

IJburg In Actie Voor Zuiderzee-Vis  

Op IJburg zijn veel initiatieven om zwerfafval de kop in te drukken. Het nieuwste idee: het bouwen van een iconische vis die zwerfafval eet.

OOST – IJburg Schoon spant zich in om deze wijk aan de oude Zuiderzee schoon te houden. Zo praten leden met de gemeente over verbetering van afvalcontainers en werken ze samen met IJburgse scholen om kinderen bewust te maken. Sinds kort zijn er in buurt straatborden tegen zwerfafval te zien, gemaakt door leerlingen van de basisscholen. Onlangs plaatste een van de leden op hun Facebook-pagina een bericht van de Zuid-Afrikaan Nicolaas Van den Bergh. Bij diens foto van een nagebouwde vis stond: ,,Goby loves plastic. Please feed him.” Het regende positieve reacties. Dat enthousiasme bracht een van de leden, Jerry van den Broeke, ertoe om iets soortgelijks te maken: de Zuiderzee-Vis van IJburg. Deze iconische vis zal op land en water in de wijk te zien zijn en voedt zich met zwerfafval. 

Lancering zomer 
De vis is bedoeld als een kunstzinnig statement van de IJburgers om te kiezen voor een schone wijk als onderdeel van een schone wereld. Het object roept bewoners op om zwerfafval tegen te gaan door het ook zelf op te rapen. Waarmee hopelijk de andere middelen en oplossingen een grotere steun in de rug krijgen. Om te vis te kunnen ontwerpen en bouwen is €8.900 nodig. Via voorjebuurt.nl kan iedereen aan de actie bijdragen (vanaf €5). Volgens planning zal de vis in de zomer al op IJburg te zien zijn. De ‘nieuwbakken’ vis zal in de haven worden gelanceerd en op een vlot door de grachten van IJburg varen.

Back To Top
×Close search
Zoeken