skip to Main Content

IJburg grote ‘leverancier’ van recyclebaar gft-afval

IJburg Is Koploper Voor Wat Betreft De Gft-inzameling.

In 2016 gaven bewoners op IJburg al aan dat zij hun gft gescheiden willen aanleveren. Steigereiland ging eind 2018 over, nu volgt de rest van IJburg.

OOST – Zo’n veertig procent van al het restafval in Amsterdam bestaat uit groente-, fruit- en tuinafval (gft). Zonde, want dat verdwijnt in de verbrandingsovens. Het apart aanleveren van gft is belangrijk om de lokale en landelijke milieudoelstellingen te halen. De komende jaren kunnen daarom steeds meer Amsterdammers hun gft apart inzamelen. Alle ingezamelde gft resten worden volledig gerecycled. Hiervan worden nieuwe producten gemaakt, zoals brandstof, condenswater en compost. Bewoners van IJburg gaven vijf jaar geleden al aan dat ze afval graag gescheiden willen inzamelen. Steigereiland ging eind 2018 al over, de rest van IJburg volgt nu. Met deze stap voegt de gemeente in één klap negenduizend huishoudens toe. ,,Een mijlpaal”, aldus projectleider Esther Somers. ,,IJburg is het grootste gebied tot nu toe waar gft inzamelen mogelijk is. Het plaatsen van de containers is inmiddels gestart. Over een paar maanden staan ze door heel IJburg.”

GFT-coaches

Bewoners van IJburg ontvingen onlangs een brief met een informatiepakket en een toegangspas voor de nieuwe containers. Tot en met vrijdag 16 juli zullen speciale gft-coaches in de wijk aanwezig zijn. Zij reiken aanrechtbakjes uit en geven advies en informatie. De aanrechtbakjes maken het makkelijker om etensresten en groente en schillen apart te houden van het restafval. Er mag alleen gft in de container, denk aan: groente- en fruitresten, schillen, etensresten en botjes en graten, brood, deeg, rijst en pasta, bloemen en planten en klein tuinafval. Gooi het weg zonder verpakking of in een papieren of een biologisch afbreekbaar zakje.

(Foto: Flickr / Franklin Heijnen)

Lees ook:

Straten kregen een gezicht

Back To Top
Zoeken