skip to Main Content

Hulp voor gedupeerden toeslagenaffaire

Wethouder Grauss Wil Slachtoffers Van De Toeslagenaffaire Helpen

De gemeente heeft besloten om slachtoffers van de toeslagenaffaire geheel schuldenvrij te maken. ,,Elke dag langer wachten is onacceptabel”, aldus wethouder Grauss.

ROTTERDAM – Slachtoffers van de toeslagenaffaire die problematische schulden hebben, worden door de gemeente geholpen. De bedoeling is dat deze mensen snel uit de schulden komen. In eerste instantie gaat het om vijftig mensen, maar dit aantal kan groeien tot vierhonderd mensen. De gemeente is afhankelijk van de informatie die de Belastingdienst aanlevert. Voor schuldenaren die in een wettelijk saneringstraject zitten, of een faillissement, kan de gemeente nog niks betekenen. In Rotterdam hebben vijfduizend mensen zich gemeld als slachtoffer van de toeslagenaffaire. Wethouder Michiel Grauss van armoedebestrijding en schuldenaanpak: ,,Door onze actie zijn deze Rotterdamse gedupeerden echt schuldenvrij en hebben ze weer de beschikking over hun volledige inkomen. Zo kunnen ze een nieuwe start maken met de €30.000 die ze als compensatie van de Belastingdienst hebben ontvangen.” De gemeente loopt met deze actie vooruit op de afspraken die de staatssecretaris met de schuldeisers heeft gemaakt.

Bestaansminimum

Deze stap is voor de gemeente een financieel risico, toch is het college van B&W niet bang. Het verwacht dat het geld vanuit de landelijke overheid straks het bedrag op de gemeentebegroting dekt. Bovendien denkt wethouder Grauss dat deze zaak zich niet langer kan voortslepen: ,,Het wachten op een oplossing duurt te lang en wij kunnen deze gezinnen nu helpen. Deze mensen leven vaak al jaren van het bestaansminimum. Elke dag langer wachten is onacceptabel.” De mensen die het betreft worden telefonisch en per brief geïnformeerd. Gedupeerden die zich bij de gemeente melden krijgen financiële en psychosociale hulp aangeboden via Hulpteam Toeslagen 010. Zij zijn te benaderen via 010-2670001 of htt010@rotterdam.nl.

(Foto: Gemeente Rotterdam / Casper Rila)

Lees ook:

Sponsordeal NN Marathon Rotterdam verlengd

Back To Top
Zoeken