skip to Main Content

Honderden woningen van het gas  

Maar liefst 244 appartementen in de Staalmanplein- en Jacob Geelbuurt gaan van het gas. Een enorme operatie, want tijdens de werkzaamheden kunnen de bewoners niet in hun woning blijven. 

 

NIEUW-WEST – Honderden woningen van Woningcorporatie de Alliantie in de Staalmanplein- en Jacob Geelbuurt worden de komende tijd van het gas afgekoppeld. Het gaat in totaal om 244 appartementen. De renovatie van de appartementen is zo ingrijpend dat de bewoners er niet kunnen wonen. Het gaat dan ook om leegstaande renovatiewoningen. Behalve gasvrij worden de woningen van De Alliantie ook veel duurzamer gemaakt. De gebouwen worden flink geïsoleerd en krijgen zonnepanelen op het dak. De gasgestookte installaties gaan eruit en de appartementen worden aangesloten op het stadswarmtenet. De woningen aan de Hemsterhuisstraat in de Jacob Geelbuurt krijgen warmte met één gemeenschappelijke aansluiting in plaats dat iedere huurder een eigen aansluiting heeft. Omdat de vastrechtkosten van die ene aansluiting worden verdeeld onder de bewoners, betalen zij, zo verwacht De Alliantie, zo’n €200 per jaar minder aan energielasten. 

Extra woongemak
Regiodirecteur van De Alliantie, Eddo Rats: ,,Duurzaamheid staat hoog op onze agenda. Als we in 2040 onze woningvoorraad in Amsterdam aardgasvrij willen hebben, moeten we nu al in actie komen.” De Alliantie heeft zo’n twintigduizend woningen in Amsterdam, waarvan achttienduizend worden verwarmd met een gasinstallatie. Rats: ,,Het is niet haalbaar de werkzaamheden alleen te doen als woningen leeg staan. Daarom onderzoeken we hoe het anders kan. Dat doen we samen met de bewoners, want uiteindelijk moet het hen extra woongemak geven.” 

Back To Top
Zoeken